Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Aggressiv svininfluensa i Norge

Svininfluensaviruset verkar ha blivit aggressivare igen. I Norge har tiotals fall konstaterats och en 11-årig pojke har dött i sjukdomen.

I resten av Europa har hittills inga lika kraftiga epidemier rapporterats, uppger ledande experten Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd THL. Han tillägger att julhelgen kan ha försenat informationen.

I Finland har intresset för vaccin varit lägre än under tidigare år. THL uppskattar att under hälften av alla som har rätt till gratis vaccin har låtit vaccinera sig. Pertti Sormunen, som ansvarar för THL:s vaccininköp, uppger att beslutet att ge olika vaccin till unga och äldre i riskgrupperna kan ha gett upphov till oro. Beslutet togs för att undvika att narkolepsiproblemen i samband med pandemivaccineringarna upprepas.

Norska experter uppger till tidskriften Dagens Medisin att pandemivaccineringarna kan ha gett befolkningen skydd under de två senaste åren. Nu verkar immuniteten ha försvagats.

Också anhöriga får gratis vaccin

Tidigare vaccin ger inte tillräckligt skydd och därför är det klokt för personer i riskgrupper att låta vaccinera sig varje år, säger överläkare Tuija Leino vid THL.

I år har också personer som hör till riskgruppsmedlemmars närmaste krets rätt till gratis vaccin. Personer med till exempel hjärt- och cancerpatienter, gravida eller spädbarn bland sina närmaste får gratis vaccin på hälsostationerna.

–På hälsostationen behöver man inte förklara vem som ska skyddas. Det kan också vara klokt att låta vaccinera sig om man till exempel brukar hjälpa en äldre granne, säger Leino.

Leino uppger att vaccinet kostar kring tio euro för dem som inte får det gratis.

Salminen uppger att svininfluensaviruset blivit kvar efter pandemin och att några nya fall konstateras varje år. I fjol var till exempel viruset H3N2 dock klart vanligare än svininfluensaviruset H1N1. I fjol ser situationen ut att vara den motsatta.
I år ger influensavaccinet skydd mot både H1N1 och H3N2 samt en B-virusstam. Skyddet mot H3N2 är effektivare än i fjol.