Foto: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

Senaten i USA godkände budgeten

Senaten har godkänt den ekonomiska uppgörelsen som nåtts för att balansera budgeten i USA. Förslaget som förhandlats fram under vicepresident Joe Bidens ledning godkändes med rösterna 89–9.

Förslaget innebär att skatterna för de allra rikaste höjs. De utgiftsnedskärningar som automatiskt skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet skjuts enligt förslaget upp med två månader.

Uppgörelsen måste också godkännas av kongressens representanthus, där Republikanerna är i majoritet. Republikanerna har tvistat med president Barack Obama i veckor. Representanthuset väntas rösta i dag.

Obama uppmanade representanthuset att godkänna förslaget. Han betonade att varken Demokraterna eller Republikanerna har fått igenom allt de önskat, men att uppgörelsen gör det möjligt att fortsätta arbetet för att minska underskottet i budgeten.

Om förslaget genomförs ses det som en seger för Obama, som har velat höja skatterna för de rika och bespara medelklassen från ytterligare påfrestning. De skattelättnader som varit i kraft i flera år skulle slopas bara för dem som tjänar över 400 000 dollar om året. För hushåll är gränsen 450 000 dollar.

Samtidigt skulle utgiftsminskningar på mer än 100 miljarder dollar skjutas upp till slutet av februari.

Politikerna lyckades inte komma överens före det nya året, då automatiska skattehöjningar och budgetnedskärningar träder i kraft. Men eftersom nyårsdagen är en ledig dag är det möjligt att åtgärda saken före vardagen och innan marknaderna öppnas.