Foto: Teemu Salonen/Lehtikuva och Timo Jaakonaho/Lehtikuva.

Ögonskador och våld i nyårsfirandet

Tre allvarliga skottlossningar inträffade under nyåret. Över tio personer fick ögonskador av fyrverkeripjäser.

Nästan alla ögonskador var allvarliga, enligt uppgifter från sjukhusen.

Bland dem som skadades av raketer finns en sjuårig pojke från Jyväskylä. Han fick en fyrverkeripjäs i ansiktet vid tiotiden på nyårsafton. En 34-årig person hade placerat pjäsen vid husets ytterdörr, där den sedan brunnit av. När de enskilda salvorna verkade ha avfyrats gick 7-åringen fram för att inspektera pjäsen. Då exploderade den sista salvan rakt i ansiktet på honom.

Pojken fördes till Kuopio universitetssjukhus för vård för första gradens brännskador i ansiktet och på hornhinnorna. Polisen undersöker fallet som brott mot bestämmelserna om explosiva varor och som vållande av personskada.

Ögonläkarföreningen uppger att raketskadorna har minskat tack vare skyddsglasögon, förbud mot farligare fyrverkeripjäser och förbud för minderåriga att avfyra raketer. För ett år sedan fick ett tjugotal människor ögonskador av fyrverkeripjäser.

Överläkaren Tero Kivelä på HUCS bedömer att antalet patienter med ögonskador kan stiga till ungefär tjugo, om man räknar med de lindriga fallen.

En sköts ihjäl

Under nyåret inträffade tre allvarliga skottlossningar. I Joensuu besköts två män på nyårsnatten. När polisen kom till platsen var den ena mannen död och den andre skadad i buken. Dådet skedde på ett industriområde i närheten av Joensuu centrum.

Polisen har gripit flera i anknytning till brottet. Förhören har inletts men motivet är fortfarande okänt.

I Oitti i Hausjärvi dog en man som följd av misshandel på nyårsaftonskvällen. Polisen i Egentliga Tavastland utreder fallet som dråp. Tre personer har gripits som misstänkta.

I Gustav Adolfs i Päijänne-Tavastland sköts det i en bostad tidigt på måndagskvällen. Enligt polisen fördes en person till sjukhus och två greps som misstänkta för dråpförsök.

Enligt Iltalehti är offret en man som sköts i sidan. Också de gripna är män enligt tidningen.

Också i Parkstad i Helsingfors förekom skottlossning ungefär vid midnatt. Ingen ska ha skadats. Polisen säger att det handlade om en intern tvist i det romska samfundet.

–Vi skickade flera enheter till Parkstad, men de flesta inblandade hade redan lämnat platsen, säger kriminalkommissarie Pekka Seppälä.

Tre personer har gripits som misstänkta för framkallande av fara och för skjutvapenbrott.

Den beska eftersmaken efter nyårsfirandet förvärras av flera misshandelsfall.

Det allvarligaste ledde till att en 24-årig man miste livet. Han upptäcktes död på gården till en fastighet i Nokia på nyårsdagen. Polisen säger att han dog som resultat av våld. Misstanken är att han skadades på en krog på nyårsaftonen.

Polisen har gripit flera personer i anslutning till fallet.

I de större städerna har polisen fått rycka ut till bostäder. Många rattfulla har gripits under nyåret, och också räddningsverken har haft många uppdrag i hela landet.