Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Stort mörkertal för knockoutdroppar i drinken på krogen

Exakt hur många som råkar ut för knockoutdroppar i drinkglaset är oklart men krögare tycker sig se en ökning under julens helger. Det håller polisen inte med om – det är helt enkelt flera som ger sig ut på krog under högtiderna.

Bultande huvudvärk, illamående och ångest. Under festsäsongens höjdpunkt är det en och annan som vaknar upp med minnesluckor och en del, som Laura, är säker på att det inte handlar om för många drinkar.

Laura, 24, vaknade upp med en fullständig blackout efter några glas på den lokala krogen för tre veckor sedan. Allt var okej ännu då Laura skulle beställa en ny drink vid bardisken. Nästa dag var arbetsdag så hon planerade en tidig kväll. Bredvid henne stod en man som hon växlade några ord med. Hon tänkte inte mer på saken och gick ut på en cigarett.

– Plötsligt var jag helt borta. Jag har inget minne av kvällen, hur jag kommit hem eller vad som hänt.

Kompisarna hade till all lycka tagit hand om henne och pojkvännen fyllde i minnesluckan.

– Mina kompisar har känt mig länge och vet hur jag beter mig som berusad. Det här var annorlunda. De hade tyckt att jag uppträdde väldigt konstigt och ringde till slut min pojkvän som då redan hunnit gå hem.

Pojkvännen kom efter Laura som inte hölls upprätt.

– Aldrig, ens under mina vildaste tonårstider har jag varit med om att mina ben skulle ge vika av alkohol. Det här var något annat. Jag slocknade, men det var inte en normal insomning, jag var så gott som medvetslös.

Misstanke vid bardisken

Misstankarna om att Laura hade fått i sig något via sin drink vaknade redan i baren.

– Samme man som jag talat med vid disken försökte senare upprepade gånger bjuda en annan kompis på en drink han köpt. Han var lite för ivrig på att min kompis skulle ta drinken och de blev misstänksamma.

På söndag morgon då Laura vaknade mådde hon inte dåligt längre, men kände sig förvirrad och chockad. Hon ringde både Giftinformationscentralen och Hälsorådgivningslinjen. Båda bekräftade utgående från symptomen att hon antagligen råkat ut för knockoutdroppar.

– Vi besökte jouren, men det var så lång kö att de sa att det inte är någon poäng för mig att stanna och vänta. Vad jag hade fått i mig skulle inte längre synas på vare sig blod- eller urinprov längre.

Krögare vill få rapport

Peter, 24 år, är en storväxt kille som under en normal kväll häller i sig sju drinkar utan att känna sig påverkad. Men en lördag kväll på nattklubben Tiger räckte det med knappa två glas vid det förbeställda bordet sällskapet hade.

– Det gick väldigt snabbt. Allt var bra och kvällen hade precis kommit i gång och så plötsligt började först min flickvän, som druckit av samma drink, sedan jag, må fruktansvärt dåligt. Det gick på 30 minuter.

Peter kontaktade aldrig någon, men Antti Raunio, vd för Night People Group som bland annat har klubben i fråga, önskar att han hade gjort det.

– Vi vill att kunderna vid misstankar meddelar både oss och polisen. Annars har vi ju inte problemet under uppsikt, säger han.

Bortförklaring för jättefyllan
Även om de får få samtal om året säger Raunio att det verkar bli fler under julfestsäsongen. Överkommissarie Juha Hakola tror å sin sida inte att det sker fler fall i december. Han tror bara att det är fler människor ute då.

– Så här i julfesttider är det många så kallade sofistikerade drickare som rör sig ute i nattlivet. Julfesten kan sedan leda till att man tappar kontroll. Det är en godtagbarare orsak att man blivit drinkdrogad än att man helt enkelt söp sig så full att man förlorade kontrollen och plånboken stals, säger han.

Han understryker att han inte vill sopa problemet under mattan, men att många av de misstänkta fallen visar sig vara bara alkohol. Det här säger också specialistläkare Outi Lapatto-Reiniluoto på Giftinformationscentralen.

– Så många olika faktorer kan spela in när man dricker. Har man till exempel ätit en stadig middag eller inte, har man ansträngt sig kraftigt fysiskt innan och så vidare?

Ändå passar både Lauras och Peters symptom in på knockoutdroppar.

– Vanligen får offren minnesluckor, känner sig virriga eller som om de skulle svimma, benen viker sig, synfältet kan rubbas och en del kastar upp, säger Lapatto-Reiniluoto.

Symptomen kan variera beroende på vad för ämne man fått i sig. Gärningsmännen använder olika ämnen, många av dem är lätta att få tag på på apoteken.

Få fall rapporteras

Mörkertalet är stort. På Giftinformationscentralen tar man årligen emot knappa hundra samtal om knockoutdroppar. Polisen för ingen officiell statistik över knockoutdroppar. En stor del av de drabbade kontaktar aldrig vare sig polisen, restaurangen eller läkare.

– De som anmäls är ofta de fall där plånböcker eller bankkort stulits och då faller de in under den brottsrubriceringen, säger Hakola.

Dessutom är det så gott som omöjligt att bevisa i efterhand. Redan efter tolv timmar kan ämnet ha försvunnit från kroppen och efter 24 timmar säger Lapatto-Reiniluoto att det inte längre syns på vare sig urin- eller blodprov. På grund av att det ofta sker just i samband med att man ändå konsumerat alkohol drar sig många offer för att ringa någonstans och är rädda att ingen ska tro dem.

– De som åker fast är fall där gärningsmännen senare stulit bankkort, bankkortskoder eller annan egendom.

Motivet är enligt Hakola undantagslöst pengar.

– Att det skulle finnas gäng som gör det för skojs skull tror jag verkligen inte. De som gör det här är ute efter pengar eller egendom.