FOTO: EPA/OLIVIER HOSLET

Hillary Clinton ligger på sjukhus efter blodpropp

USA:s avgående utrikesminister Hillary Clinton vårdas på sjukhus sedan läkare upptäckt en blodpropp.

Clinton toppar listan över vem demokraterna vill se som kandidat inför presidentvalet 2016.

– Utrikesminister Clintons läkare upptäckte att en blodpropp har bildats, till följd av den hjärnskakning hon fick för flera veckor sedan, sade Clintons talesman Philippe Reines i ett uttalande natten till måndagen.

Hon behandlas nu med blodförtunnande medicin och ska observeras på sjukhus i New York under 48 timmar, enligt Reines.

65-åriga Hillary Clinton har varit borta från arbetet sedan början av december och ställt in utlandsresor med hänvisning till magsjuka. Den 15 december meddelades att hon fått en hjärnskakning efter att ha svimmat på grund av uttorkning, vilket lett till spekulationer om hennes hälsa.

Sedan tidigare har hon aviserat att hon vill sluta som utrikesminister när president Barack Obama inleder sin andra mandatperiod. Obama har nominerat senatorn John Kerry till hennes efterträdare.

Enligt en opinionsmätning som tv-kanalen CNN och ORC International låtit göra är stödet för Hillary Clinton som eventuell presidentkandidat 2016 mycket stort. 85 procent av demokrater och oberoende väljare som tror sig komma att stödja demokraterna i nästa val säger sig vara mycket villiga eller något villiga att rösta på Clinton.