Foto: EPA/Victor Jara Foundation

Åtta ex-officerare anklagas för Victor Jaras död

Snart 40 år efter den chilenska militärjuntans mord på den chilenske vissångaren och poeten Victor Jara ser mordet ut att vara på väg att klaras upp.

Victor Jara greps en dag efter militärkuppen den 11 september 1973 och hittades senare död, svårt misshandlad och genomborrad av 44 kulor.

En domare i Chile har nu givit order om att åtta tidigare officerare ska gripas. Två anklagas för mord, de övriga för medhjälp. En internationell arresteringsorder har utfärdats via Interpol för en av de mordmisstänkta, som bor i USA.

Symbolmättad död

Jara stödde den folkvalde vänsterpresidenten Salvador Allende, som störtades av Augusto Pinochets militärjunta. Jaras död har genom åren varit det mest uppmärksammade exemplet på juntans grymhet.

2008–efter demokratiseringen–fastslog en domare att Jara mördades av en överste, som var fånglägerchef på en idrottsarena där juntan fängslade motståndare. Men enligt tidningen La Tercera är det den pensionerade översten Hugo Sanchez Marmonti och likaledes pensionerade löjtnanten Pedro Barrientos Nunez som nu pekas ut för att ha hållit i vapnen.

2009 undersöktes Jaras kvarlevor av rättsmedicinsk expertis för att klarlägga vad som hände när han var i juntans händer. Tack vare att änkan Joan Turner lyckats få till en begravning i tysthet visste man att stoftet fanns på Santiagos allmänna kyrkogård.

Hyllad av eftervärlden

I samband med ombegravningen efter undersökningen var Michelle Bachelet, 2009 års president, en av dem som hedrade Jara med att närvara vid en vaka. Arenan där Jara fängslades bär i dag hans namn.

Pinochet släppte gradvis i från sig makten och undgick, trots en tid i husarrest i London, att straffas för juntans gärningar. Men han undkom inte att bli påmind om dem–som den gången han blev uppringd av svenskarna Lasse Brandeby och Janne Josefsson på lokalradion i Göteborg. På hög volym spelade de upp sånger med Victor Jara i luren.