Stora skattehöjningar och nedskärningar införs med automatik om Obama inte lyckas ena demokraterna och republikanerna. Foto: LEHTIKUVA / AFP Photo/Jim WATSON

Obama gör ett sista försök att ena partierna

President Barack Obama har kallat till sig ledarna i kongressen i ett sista försök att undvika att kasta USA utför budgetstupet.

Obama ska på fredagen träffa fyra kongressledare från båda partierna i ett försök att ena republikaner och demokrater och rädda amerikanerna från stora skattehöjningar och nedskärningar som införs med automatik om inte kongressen har en budgetuppgörelse klar före 1 januari.

Representanthuset har kallats till extramöte på söndag, för att kunna fatta beslut i den händelse partierna lyckas enas om en uppgörelse.

Republikanernas ledare i representanthuset, Eric Cantor, varskodde ledamöterna om att mötet kan komma att pågå till onsdagen den 2 januari, som formellt är sista mötesdagen för kongressen, innan den nya församling som valdes den 6 november tillträder.

–Förhoppningsvis finns det ännu tid till en överenskommelse som räddar skattebetalarna från en ekonomisk kris som är fullt möjlig att förhindra, sade republikanernas senatsledare Mitch McConnell.

De två partierna stod på torsdagen fortfarande långt ifrån varandra, i synnerhet när det gäller demokraternas planer på att höja skatten för de rikaste för att kunna sänka budgetunderskottet.