Laurent Castaing. Foto: AFP/Lehtikuva

Fransk glädje över kryssarbeställning

Rederiet Royal Caribbeans beslut att beställa sin nya kryssare av STX-koncernens franska varv mottogs på fredagen med glädje i Frankrike. Det var den första nya beställningen på två år för varvet i Saint-Nazaire.

Premiärminister Jean-Marc Ayrault och finansminister Pierre Moscovici gick ut med ett gemensamt pressmeddelande där de säger att beställningen visar hur utmärkt den franska skeppsbyggnadskonsten är.

Tidigare i december lovade Moscovici i ett tal i parlamentet att Saint-Nazairevarvet ska räddas genom att man skaffar nya beställningar för varvet och breddar dess produktionsinriktning.

Varvets vd tackade regeringen för hjälpen.

– Det är mycket krävande att genomföra ett sådant här projekt, särskilt när det gäller finansieringen. Finansministeriet har agerat synnerligen effektivt genom att fatta beslut och få fram subventioner, sade Laurent Castaing, vd för STX France, i en intervju för nyhetskanalen I-Tele.

Till MTV3 sade Castaing att varvet är berett att samarbeta med Åbovarvet och att anlita även finländska underentreprenörer.

Det har inte rapporterat hur mycket franska staten ställer upp med för att säkra beställningen. Franska staten äger en tredjedel av varvet i Saint-Nazaire.