Matias Rosström (i förgrunden till vänster), Sebastian Carla (till vänster), Anneli Lövsund och Joni Ylinen som äter lunch på Nylands brigad i Dragsvik säger att det ska finnas en svenskspråkig brigad i Finland. Foto: Laura Böök.

Folket sätter tummen ner för försvar på svenska

Det folkliga stödet för att bevara en svenskspråkig garnison i Finland är svagt. En av två finländare är beredda att pruta på svensk utbildning i försvaret.

Research Insigth har på uppdrag av Hufvdstadsbladet undersökt stödet för ett svenskspråkigt truppförband. Varannan finländare anser att det inte behövs ett särskilt svenskt truppförband.

36 procent anser att Finland ska ha ett svenskt truppförband.

Starkast är motståndet mot ett svenskt truppförband bland Sannfinländarnas väljare. 63 procent av dem anser att det inte behövs en svensk trupp.

– Jag är inte överraskad alls. Det är tyvärr känt att det finns sådana opinioner. Jag tror heller inte att det här är en ny trend, utan det har sett ut så här länge, säger försvarsminister Carl Haglund (SFP).

Kommodor Juha Vauhkonen, chef för Nylands brigad, ser heller inget hot mot Nylands brigad.

– I våras när debatten gick som hetast blandade man ihop äpplen och päron. Ingen ifrågasatte Nylands brigad. Det svenska truppförbandet finns dessutom garanterat i lag, säger Juha Vauhkonen.

Kritikstorm

När försvarsmakten i våras presenterade listan över de garnisoner som ska läggas ner fick försvarsministern hård kritik för att Nylands brigad räddades. Kritikerna ville flytta den svenska utbildningen till Obbnäs. 

Hotar det svaga folkliga stödet för ett svenskspråkigt truppförband på sikt Nylands brigads existens?

– Regeringen kunde enas, enhälligt märkväl, om garnisonsstrukturen och utifrån det planeras nu försvarets framtid. Jag är inte särskilt bekymrad just nu, men om framtiden det alltid svårt att sia. Jag tror att det svenska truppförbandet kommer att finnas kvar, säger Carl Haglund.

– Nej, det här är en enkät bland flera. Det finns många som inte vet vad Nylands brigad gör. Att utbilda på svenska är bara en av våra uppgifter. Vår roll inom marin- och kustförsvaret är troligen obekant för ganska många människor. Nylands brigad gör ett arbete som ingen annan inom försvarsmakten kan göra, säger Vauhkonen.

Läs mer i måndagens Hbl!