Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari

18 000 familjer fick presentkort till julmat

Insamlingen Jul i sinnet samlade in 1,4 miljoner och slog rekord. Frälsningsarméns traditionella julgryteinsamling fortsätter till årsskiftet.

Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbunds insamling Jul i sinnet har samlat rekordmycket pengar till behövande familjer, 1 368 993 euro. I fjol samlade man in 1 171 678 euro. Årets summa förväntas fortfarande stiga eftersom pengar fortsätter registreras på gåvokontot under julafton.

Pengarna används till presentkort på mat till barnfamiljer i svår ekonomisk situation. I år fick 18 000 familjer ett presentkort på 70 euro. Jul i sinnet har ordnats sedan 1997 och på 2000-talet har den insamlade summan ökat från år till år.

Frälsningsarméns julgryteinsamling har hittills samlat in 110 456 euro på internet. Pengar som lämnats till de traditionella julgrytorna är inte inräknade. Insamlingen fortsätter till årsskiftet.

Medlen delas ut till barnfamiljer eller andra som är i en svår situation och som har tagit kontakt med Frälsningsarmén. Jul i sinnet-presentkort kan man däremot inte ansöka om, utan det är organisationernas lokalavdelningar i samarbete med socialservice, barnrådgivning och diakoniarbete som väljer vilka som får hjälp.