Vd Janne Aaltonen menar att finländska och utländska patienter gynnas av ett privat alternativ som erbjuder sjukvård på universitetssjukhusets nivå. Foto: Tor Wennström.

HNS privatsjukhus väntar på tillstånd

Starten är försenad men HNS privatsjukhus Hyksin har som mål att köra i gång redan i januari. Till operationssalarna väntas främst utländska patienter, medan mottagningstiderna tros gå till finländare som vill välja läkare och få en andra åsikt om sin vård.

Det är ett drygt år sedan Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS fattade beslutet att starta ett privatsjukhus.

Det ska hålla öppet under kvällar och veckoslut i HNS sjukhuslokaliteter med personal som dagtid jobbar på samma ställe.

Målet var att börja genast vid årsskiftet, men tillståndsprocessen har dragit ut på tiden. Länge var det oklart om det behövs en speciell granskning av utrymmena trots att de redan används för sjukvård, och vem som i så fall ska utföra den.

– Det känns som att myndigheterna är extremt noggranna i vårt fall, säger Janne Aaltonen, vd för Hyksin, som det nya sjukhuset är tänkt att heta också på svenska.

Och det är kanske inte att undra på. Projektet är det första i sitt slag i Finland.

Dessutom har privatsjukhuset kritiserats hårt av de privata läkarföretagen. Deras intresseorganisation anser att sjukvårdsdistriktet överskrider sina befogenheter och att Hyksin som en del av HNS får orättvisa förmåner.
 

Sifferfakta
  • 5 000–6 000 patienter räknar privatsjukhuset Hyksin med det första året.
  • 80 procent av alla patienter antas vara från Finland, men största delen av de som opereras kommer från utlandet.
  • 5 miljoner euro är den budgeterade omsättningen 2013.
  • 2 miljoner euro ska HNS tjäna på det.
  • Ägs till 70 procent av HNS, 20 procent av Invalidstiftelsen, 10 procent av arbetspensions-försäkringsbolaget Varma.

Nu hoppas Janne Aaltonen på att privatsjukhuset snart ska få sitt tillstånd.

– Sedan sätter vi i gång vår marknadsföring. Vi har redan avtalat preliminärt om ett samarbete med några stora kliniker i S:t Petersburg och Moskva och borde ha våra första patienter inom två till fyra veckor från start, säger han.

Vill locka utländska patienter

Hyksin vill locka utländska patienter som inte kan få den specialiserade vården i sitt eget hemland. Aaltonen tror att största delen av några hundra operationer under det första året görs på dem.

De finländska patienterna kommer enligt honom främst att besöka mottagningen för läkarkonsultation.

– Det kan vara patienter som tycker att tillgången till läkartjänster är dålig, som är missnöjda med den vård de får eller som vill välja läkare själva.

Janne Aaltonen tror att många kommer till mottagningen för att få en andra åsikt om den vård den egna läkaren har ordinerat. Han säger ändå att Hyksin följer vårdkriterierna inom den offentliga sektorn och att man inte kan köpa sig till en operation som inte är medicinskt motiverad.

Ökar privatsjukhuset ojämlikheten mellan patienterna?

– Jag tycker inte det, utan ser det snarare som att alternativen blir fler.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!