Foto: Lehtikuva/AFP/Mohammed Huwais. "Grattis". En kvinna deltar i en demonstration i Sanaa för att visa sitt stöd för beslutet att städa upp i Yemens armé och avlägsna den tidigare presidentens släktingar och lojala. Kidnappningen av de tre turisterna, däribland två finländare, kan vara en hämndaktion mot samma beslut, säger forskaren Susanne Dahlgren.

Forskare: "Al-Qaida inte den enda tänkbara aktören"

– Uppgifterna om att det finns ett brett stöd för al-Qaida bland folket i Jemen är felaktig. Kidnappningar används frekvent av olika stammar i Jemen som utpressningsmetod mot regeringen, och de avslutas vanligtvis i fredliga kompromisser, säger Jemenforskaren Susanne Dahlgren.

Enligt Akademiforskaren och antropologen Susanne Dahlgren är det långt ifrån självklart att al-Qaida står bakom kidnappningen av de två finländarna i Jemen.

– Kidnappningar är en gammal och ofta använd utpressningsmetod bland Jemens stammar. Man tar gisslan för att pressa regeringen till exempel att frige fängslade stammedlemmar, eller för att påskynda olika förvaltningsprojekt som vattenledningar till byar, säger Dahlgren

Dahlgren bodde själv i flera år i Jemen, fram till för två år sedan då oroligheterna trappades upp i landet. Hon ser åtminstone tre tänkbara aktörer bakom dådet.

– Förutom den gamla traditionen med kidnappningar stammar emellan, började även olika radikala muslimska grupper ta till samma metoder för cirka tjugo år sedan. För en kort tid sedan uppmanade al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri till kidnappningar av västerlänningar på grund av drönarattacker som amerikanerna riktar mot al-Qaidamedlemmar i Jemen, säger Dahlgren.

Ytterligare en tänkbar orsak till kidnappningarna är den kampanj som president Abd-Rabbu Mansour Hadi inledde för några dagar sedan för att rensa ut den tidigare presidentens släktingar ur armén och säkerhetsstyrkorna.

– Kidnappningarna kan vara en hämndaktion riktad mot presidenten. Kidnapparna vet att dådet får stor internationell synlighet och får den sittande regeringen att framträda i dålig dager, säger Dahlgren.

Enligt henne är de politiska motståndarna en mer sannolik aktör än al-Qaida.

– Uppgifterna om att det finns ett brett stöd för al-Qaida bland folket är helt felaktig. Tvärtom stöter al-Qaida på massivt motstånd bland jemeniterna. Att folk är upprörda över Usa:s drönattacker beror på att de dödar även civila, säger Dahlgren.

Hon understryker också att de flesta kidnappningarna i Jemen under se senaste tjugo åren lösts på fredlig väg.

– Lika starka som gisslantraditionen är i Jemen, är traditionen av fredliga kompromisser, säger hon.