Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

Viking Line krävs på miljoner i skadestånd

Viking Line anklagas för att ha brutit mot lagen i Sverige i samband med sina förberedelser att flagga ut Viking XPRS till Estland.

Viking Line har sedan den 20 september förhandlat ett flertal gånger med det estniska sjöfacket Emsa och bemanningsföretaget Euroworks. Ett föravtal till ett kollektivavtal skrevs under den 11 december.

Däremot har man inte förhandlat med sjöfacken i Sverige, som nu yrkar nu på miljontals kronor i skadestånd. Seko sjöfolk kräver 21,6 miljoner kronor , cirka 2,5 miljoner euro, medan det svenska befälsfacket inte preciserat en summa än.

Det var först i onsdags som den första lokala medbestämmandelags-förhandlingen hölls med anledning av Viking Lines planer på att byta ut den svenska flaggan på Viking XPRS mot en estnisk. Mötet var sammankallat av de svenska arbetstagarorganisationerna, Seko sjöfolk och sjöbefälsföreningen, och hölls i Mariehamn.

Fackorganisationerna ville ha svar på varför de inte har blivit informerad om att Viking Lines ledning har förhandlat med Emsa och Euroworks.

–Vi har inte fått någon kallelse till dessa möten och inte heller till det informationsmöte rederiet ordnade ombord på XPRS. Viking Line har dessutom belagt Emsa med tystnadsplikt, säger ombudsman Peter Skoglund.

Viking Lines vice vd Jan Hanses bestrider fackens yrkan på skadestånd.

– Vi har hittills bara fört sonderingsförhandlingar med Estland, säger han.