Foto: STR / LEHTIKUVA / Roni Rekomaa.

Valio dumpade mjölkpriserna - krävs på 70 miljoner

Enligt Konkurrensverket dumpade Valio medvetet mjölkpriserna för att stänga ut Arla Ingman från marknaden.

Konkurrensverket kräver att Valio åläggs att betala massiva böter för missbruk av dominerande ställning på mjölkmarknaden. Konkurrensverket föreslår att Marknadsdomstolen beordrar Valio att betala en påföljdsavgift på 70 miljoner euro.

Enligt överdirektören Timo Mattila är det fråga om de näst högsta böterna som Konkurrensverket har föreslagit genom tiderna. I asfaltkartellen uppgick böteskravet till närmare 83 miljoner euro.

Dumpade priserna

Konkurrensverket anser att Valio försökt begränsa konkurrensen på basmarknaden för mjölkprodukter genom att dumpa partipriserna rejält under kostnadsnivån. Konkurrensverket har efter sina utredningar konstaterat att Valios högsta ledning fattade beslut om att sätta stopp för konkurrensen i februari 2010. Månaden därpå dumpade man priserna.

–Vi gjorde två inspektioner i Valios lokaler och kom då över ett antal bevisdokument, bland annat protokoll från styrelsens ledningsgrupp, säger Mattila.

Genom att sätta underpris på produkterna ville man uppnå något av en monopolställning på marknaden och sedan höja priserna tillbaka till den nivå de låg på innan Arla Ingmans intåg på marknaden.

Enligt Konkurrensverket har Valio gjort sig skyldigt till ett väldigt allvarligt förfarande, vars mål har varit att försämra konsumenternas ställning. De beordrade bolaget att avsluta förfarandet som snart pågått i tre år och strider mot konkurrenslagstiftningen.

Beslutet överklagas

Valio tänker överklaga beslutet, som ålägger bolaget att höja partipriset på mjölkprodukterna. Prishöjningen gäller särskilt fettfri mjölk. Bolaget genomför de åtgärder som Konkurrensverket förutsätter men ansöker samtidigt om verkställighetsförbud hos Marknadsdomstolen.

–Konkurrensverkets krav innebär att Valio inte kommer att kunna erbjuda basmjölkprodukter till ett konkurrenskraftigt marknadspris i förhållande till importprodukterna, säger Valios vd Pekka Laaksonen i ett pressmeddelande.

Bolaget anser att det råder en lärotvist angående förhållandet mellan partipriset för basmjölkprodukter och det pris som bolaget betalar till andelslagen.

Konkurrenten Arla Ingmans vd Reijo Kiskola anser att Konkurrensverkets beslut stärker konkurrensen på mjölkmarknaden.

Konkurrensverket räknar med att Marknadsdomstolens beslut dröjer till år 2014.