Jussi Halla-Ahos valkampanj kostade noll euro. Foto: Tor Wennström

Halla-ahos valbudget var noll euro

En stor budget garanterar inte en plats i fullmäktige. Och för flera av de invalda räckte det med en valbudget på några hundra euro. Det visar de redovisningar för valfinansieringen som hittills kommit in.

Bara en bråkdel av kommunalvalskandidaterna har redogjort för sin valfinansiering i det här skedet. Deadline är 31.12.

Men redan nu borde en sak vara klar: Jussi Halla-aho fick de billigaste rösterna. Hans valbudget är så låg att den inte ens kräver redogörelse, gränsen är 800 euro.

– Den verkliga summan är noll euro, säger han.

Halla-aho kammade alltså in 6 026 utan att lägga ut en enda cent.

– Efter riksdagsvalet blev det stor diskussion om valfinansieringen och jag bestämde mig redan då för att inte göra kampanj. Idealet är ju egentligen att man kommer in på sakfrågor, inte pengar.

Halla-aho tycker att kampanjpengar egentligen är avgörande bara för kandidater som är helt okända.

Stora summor i Helsingfors

Valbudgeterna i Helsingfors är i rätt annan klass än i mindre kommuner. Många kandidater har haft en valfinansiering på över 10 000 euro eller till och med över 15 000, vilket är ovanligt på andra håll i landet.
 

Plock ur valfinansierings-listan i Helsingfors
  • Lasse Männistö (Saml) 16 884 euro
  • Astrid Thors (SFP) 11 500 euro
  • Osku Pajamäki (SDP) 7 805 euro
  • Paavo Arhinmäki (VF) 3 377 euro

Innan alla valfinansieringssiffror kommit in ser det ut som om Lasse Männistö (Saml) hade en av de största kampanjbudgeterna i kommunalvalet. Han samlade in nästan 18 500 euro, så mycket att det blev ett par tusen över för att använda i senare kampanjer. Resultatet var 2 391 röster, fjärde mest bland samlingspartisterna i Helsingfors. Och Männistö lade inte ut egna pengar på kampanjen alls.

– Det handlar om att ringa folk, och ta upp det med dem man träffar. Visst kräver det mycket arbete av kandidaten. Men jag är också i den lyckliga situationen att jag har många vänner, bekanta och företag som har velat stödja min politiska karriär.

Männistö säger ändå att det viktigaste jobbet inte går att köpa för pengar: fotarbetet.

– Klart viktigare än reklamerna man betalar för är att synas på stan, att vara med på torgen.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!