Foto: Robert Jansson.

EU-kommissionen vill förbjuda smaksatt snus

Smaksatt snus ska förbjudas, föreslår EU-kommissionen i dag. Exportförbudet för snus utanför Sverige föreslås som väntat bli kvar.

- Förbudet mot orala tobaksprodukter (snus) kvarstår, förutom för Sverige som har ett undantag, heter det i ett pressmeddelande om EU-kommissionens beslut.

- Vi gjorde det! EU-kommissionen har utlovat ett förslag om tobaksprodukter före 2012 års utgång och det är vad jag presenterar i dag till hälsoministrarna och EU-parlamentet, säger hälsokommissionär Tonio Borg i pressmeddelandet.

- Siffrorna talar för sig själv: tobak dödar hälften av dess brukare och är starkt beroendeframkallande. Eftersom 70 procent av rökarna börjar innan de har fyllt 18 så är målsättningen med dagens förslag att göra tobaksprodukter och rökning mindre attraktivt. Konsumenterna får inte luras: tobaksprodukter borde se ut och smaka som tobaksprodukter och det här förslaget ser till att attraktiva förpackningar och smaker inte används som marknadsföringsstrategier, säger Borg.

I förslaget ingår ett förbud mot användandet av "karaktäriserande smaker" som även är tänkt att gälla det svenska snuset i Sverige.

- Förslaget förbjuder inte specifika smaker men förbjuder tobaksprodukter med så kallad karaktäriserande smak, inklusive mentol. Rent konkret kan mentol i små mängder användas, men inte i stora kvantiteter som ger tobaksprodukten en smak som är annorlunda än tobak. Testpaneler kommer att hjälpa medlemsstaterna och kommissionen att avgöra om huruvida en produkt har en sådan karaktäriserande smak, heter det i ett av de dokument som bifogats pressmeddelandet.

–Vi förbjuder inte rökning, men vi gör det mindre attraktivt. Tobak borde se ut som tobak och smaka som tobak, förklarar Tonio Borg själv på en presskonferens i Bryssel.

Bland annat nämner han cigaretter med choklad- eller vaniljsmak som sådant som inte längre kommer att tillåtas.

–Det handlar om starka, kännetecknande aromer.