Foto: Skärmdump från Youtubeklipp.

Svenska ungdomar i upplopp mot sexbilder

Bråk och stenkastning bröt i dag ut utanför ett gymnasium i Göteborg. Orsaken till upploppen ska vara att skolflickor hängts ut och sexkränkts på nätet. En flicka har enligt uppgifter misshandlats av flera angripare.

Enligt polisen har totalt 27 ungdomar omhändertagits för störande av allmän ordning.

En 17-årig flicka som misstänks ha startat ryktesspridningen på internet ska ha tagits till förhör, men det kan Göteborgspolisens presstalesman Björ Blixter inte bekräfta.

– Jag känner inte till det nu. Men jag ska kolla det, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han berättar att ungdomar fortfarande driver omkring, men inom polisens kontroll.

Aftonbladet säger sig ha fått flera filmer som visar en misshandel av en flicka i samband med upploppen. Bilderna ska visa hur flickan slängs ner på marken och attackeras av en grupp människor. Polisen vill för TT inte kommentera den påstådda misshandeln.

På ett Youtubeklipp ser man hundratals ungdomar försöka ta sig in i skolbyggnaden vid Plusgymnasiet tidigare i dag.

– Det är mycket bråk och det börjar accelerera. Man kastar flaskor och stenar mot både polis och allmänheten och man angriper trafiken på närliggande gator, sade Björ Blixter tidigare till aftonbladet.se.

Expressen rapporterar att ungdomarna försöker få tag på personen som enligt ryktet hängt ut unga kvinnor på bildsajten Instagram.

Ett stort antal polispatruller hade kallats till skolan. Enligt Expressen hade polisen även en helikopter på plats.

– Vi har också våra hundar, hästar och piketer på plats men vi har inte läget under kontroll än så länge, sade polisen till Expressen.

– Det är hyfsat lugnt här, sade rektorn Lotta Krus lite tidigare till nyhetsbyrån TT.

– Vi har vädjat till andra skolor i Göteborg om att komma hit och hämta hem sina egna elever. Det har vi gjort på uppmaning från polisen som vill ha den hjälpen, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, ägare till Plusgymnasiet, till nyhetsbyrån TT.

Tumult i julhandeln

En stor grupp ungdomar har också tagit sig in i köpcentrumet Nordstan i Göteborg där polisen håller fast folk medan julshopparna har retirerat in i butikerna och undrar vad som pågår, rapporterar TT:s reporter på plats.

Polisens bussar har blockerat åtminstone en av ingångarna till det stora köpcentrumet.