Rebellstyrkor nordväst om Aleppo den 9 december. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/HERVE BAR.

”Om FN frågar är det svårt att säga nej"

I Hbl:s enkät är finländarna tveksamma till att delta i en eventuell FN-operation i Syrien. Enligt utrikesminister ­Erkki Tuomioja är de nordiska länderna ense om att det är svårt att se någon anledning att säga nej.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) har en viss förståelse för att en så stor del av de svarande är tveksamma till internationella ­operationer, men påminner om att FN ­redan gjort en preliminär förfrågan om medlemsländernas beredskap.

– I och med besparingarna här hemma är folk mer försiktigt inställda till internationella operationer. Jag vill påpeka att vi inte håller på med att förbereda frågan, men jag vill att alla ska vara medvetna om att den kommer på bordet.

I Hbl:s opinionsmätning är yngre män och kvinnor mer tveksamma är äldre. Mest positiva till att delta i en eventuell fredsoperation är de äldsta svarande. Skillnader finns också mellan olika partiers väljare. Sannfinländarna och Vänsterförbundets väljare är mest kritiska, medan SFP:s väljare ser ut att vara mest positivt inställda, i den mån det går att dra någon slutsats eftersom samplet för de minsta partierna är väldigt litet.

– Med all respekt för opinionsmätningen så måste alla fakta vara på bordet innan folk tar ställning. Jag hoppas att alla som följt med läget i Syrien vet hur brutal situationen är, säger Haglund.

Också utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) påminner om att det inte är det nuvarande läget fredsbevarare skulle gå in i.

– I det läge som råder nu kanske många har uppfattningen att det handlar om att gå emellan. Men förutsättningen är att det finns en vapenvila, ett politiskt avtal och en fred som ska bevaras. Så länge vi inte vet mer eller ens om det blir av är det spekulation, säger Tuomioja.

Specialgrupp i beredskap

Efter sitt besök i Libanon i början av månaden har Haglund utrett om Finland kan ställa sin expertgrupp SEO till förfogande. Det är en grupp bestående av 55 personer med specialkunskaper om skydd vid eventuell kemisk krigsföring. Gruppen består till största delen av civila kemister och biologer och har snabb beredskap att åka ut med ett fältlaboratorium. Det var Helsingin Sanomat som först rapporterade att Försvarsministeriet ställer gruppen till förfogande ifall det kommer en förfrågan från FN.

– Vi ska hoppas att det inte ska behövas, om det behövs betyder det ju att det hänt något hemskt, säger Haglund.

Läs mer i tisdagens Hbl!