Minigrisen Lilliputti är stjärna på Facebook

Minigrisen Lilliputti har charmat Facebookfolket. I går fyllde han fem veckor och firade med över 3 800 gilla-markeringar.

Det såg till en början illa ut för griskultingen Lilliputti som föddes på husdjursgården Pikku Kievari i Virttaa i november. Två av syskonen var normalstora, men Lilli­putti och hans bror var pyttesmå och klarade inte av att dia hos sin mamma.

– Efter ett dygn kunde jag inte längre bara se på när de små blev allt svagare, så jag tog de två minigrisarna under armen och bar in dem i stugan. Jag frågade veterinären vad de ska äta och lade dem under en värmelampa och vakade över dem i flera dygn, säger Minka Mattila som äger Pikku Kievari.

Tyvärr räckte det inte. Lilliputtis bror tynade bort efter ett par dagar – men Lilliputti hade tur. Familjens hund, dvärgpudeln Rita, såg den lilla grisens nöd och adopterade den.

– Plötsligt var Rita där och tvättade grisen och lät den sova bredvid sig. Sedan dess har de varit oskiljaktiga, säger Minka Mattila.

Mattila har till och med sett dvärgpudeln dia grisen, men för säkerhets skull matar hon fortfarande Lilli­putti med nappflaska.

– Enligt veterinären kan vi tacka Rita för att Lilliputti klarat sig så bra. Utan värme och närhet från ett annat djur hade det kunna gå illa, säger hon.

Hur gick det till när Lilliputti blev Facebookstjärna?

– Facebooksidan startades efter uppmaningar av vänner som ville följa med Lilliputtis små framsteg via videor och bilder. Men det visade sig snart att halva Finland älskar vår lilla julgris. Han har redan över tretusen gilla-markeringar, och varje video får massor av kommentarer. Det här kom som en väldig överraskning för mig. Men det händer så mycket hemskheter i världen att folk kanske behöver små ljusglimtar som Lilliputti, säger Mattila.

Vad gör ni när grisen växer? Inte blir den väl julskinka?

– Nej, absolut inte! Lilliputtis mamma väger 40 kilogram och är ungefär knähög, så med god tur blir Lilliputti ungefär lika stor. När han blir lite större och starkare får han en plats ute på gården. Just nu väger han 377 gram, lagom till sin femveckorsdag. Det är massor med tanke på hur liten han var som nyfödd.

Här hittar du Lilliputtis Facebooksida.