Prisbelönt gitarrbyggare gör allt för hand

Juha Ruokangas ville först bli rockstjärna, men började i stället bygga gitarrer för rockstjärnor. Hans företag har fått det första Hantverks-Finlandiapriset.

– Vi tillverkar ungefär 120 gitarrer per år, och köerna är långa. Totalt är vi fem personer i företaget, och vi planerar inte att expandera. Vi har inga datoriserade verktyg utan gör allt med våra händer, säger Juha Ruokangas.

Han började som så många andra som aspirerande rockstjärna. Han spelade mycket och länge, men sedan märkte han att det fanns utbildning också för instrumentbyggare. Då fick han motivation att slutföra sin skolutbildning, till föräldrarnas överraskning.

Sedan har det rullat på. 1995 startade han ensam sitt företag och två år senare hade han sin första modell klar.

– Min gitarrhjälte var Jukka Tolonen som på den tiden bodde i Sverige. Jag överbelastade hans telefonsvarare tills jag fick kontakt med honom och åkte till Stockholm för att visa min gitarr. Vi började på Halkans legendariska musikaffär där Jukka visste att det fanns en förstärkare han ville plugga in gitarren i, men vi fortsatte sedan till en annan affär och en annan förstärkare. Slutligen åkte vi hem till Jukka i Norsborg och där skrev han ett avbetalningsavtal för hand på en papperslapp. När jag sedan med tårar i ögonen såg honom spela på Savoy tänkte jag att det måste vara ett av mitt livs bästa ögonblick.

Tolonen blev ett bra visitkort. I dag är Ruokangas Guitars en internationell aktör. Den mest exotiska kunden kom själv från Nya Zeeland till fabriken på Rosenlews tidigare herrgårdsområde i Janakkala utanför Tavastehus och beställde en gitarr.

Läs mer i dagens Hbl.