Företagarna bakom klädföretaget Nuotio är inte i första hand ute efter vinst. Foto: Cata Portin

Klädföretagare mellan tentorna

Hittar man inte kläder i sin smak kan man alltid grunda sitt eget klädföretag. Så resonerade Anssi Rantanen, Jens Beck, Mikael Syrjälä, Thomas Zambra och Erik Stadigh då de grundade företaget Nuotio Clothing.

– Vi konstaterade att det inte finns ett finländskt klädmärke som tilltalar oss, säger Thomas Zambra.

Företagarna ville ha tidlösa och minimalistiska kläder av god kvalitet. Namnet Nuotio Clothing ska avspegla de värden som står företagarna nära, det vill säga naturen och finländskhet.

– En lägereld ger värme och för människor samman, konstaterar Anssi Rantanen.

De fem killarna är goda vänner sedan förut och delar alla ett intresse för mode. Förutom Jens Beck, som studerar till skräddare, går alla på Svenska handelshögskolan.

Till sommaren formgav de tre olika t-tröjor och sålde slut hela lagret. Nu har de precis fått sin vinterkollektion färdig. Den består av bland annat mössor, halsdukar och skjortor, och lanserades i en popup-butik på restaurang Suola på fredagen. I en veckas tid kan man köpa Nuotios kläder i restaurangen. Företaget säljer också kläderna i sin egen näthandel och i julaffären Plaekä i Åbo.

Killarna formger kläderna och designar mönster tillsammans, och sömmerskor i Lahtis och Tammerfors syr kläderna. Nuotios grundare är noga med att produktionen sker i Finland.

Viktigt med nätverk

Men det har inte varit helt lätt att hitta bra underleverantörer.

– Vi trodde först att vi skulle hitta hur många som helst genom att googla, men riktigt så enkelt var det inte, säger Mikael Syrjälä som studerar entreprenörskap.

Många skräddarföretag är små och har inte ens någon webbsajt. Det var också viktigt att sömmerskorna befann sig i södra Finland eftersom företagarna hela tiden vill övervaka processen. De nuvarande under- leverantörerna hittade de via sitt kontaktnätverk. Det nätverket har visat sig vara guld värt när de unga företagarna försökt orientera sig fram som klädföretagare.

– Vi hade ingen aning om hur man gör kläder och vi har varit tvungna att ta reda på allting från början. Vi kunde inte ens de tekniska termerna vilket gjorde det svårt att kommunicera med sömmerskorna i början, säger Syrjälä.

Erfarenhet viktigast

Även om Nuotio Clothings grundare har investerat egna pengar i företaget är det inte vinst de i första hand är ute efter. Det är erfarenheten som är viktigare.

Det roligaste med att vara företagare är att få göra allt själv.

– Eftersom vi gör det här vid sidan av våra studier så får alla komma in och göra lite av allt beroende på vem som råkar ha tid. På det här sättet lär man sig hela tiden otroligt mycket, säger Thomas Zambra.

Jens Beck säger att det är som att vara på ett stort äventyr.

– Varje dag är det något nytt problem som vi måste lösa.