Temabild. Foto: Kristoffer Åberg/Ksf-arkiv.

Bostadsbidraget åtta euro större från årsskiftet

Det allmänna bostadsbidraget höjs så att det motsvarar hyresförhöjningen. Genomsnittsbidraget blir åtta euro större.

Ändringen träder i kraft från och med början av nästa år. Samtidigt höjs inkomstgränserna för bidragstagarna så att de motsvarar höjningen av arbetsmarknadsstödet.

Statsrådet bestämmer och fastställer årligen de maximala beloppen för boendekostnader. Förutsättningen för beviljande av bostadsbidrag är att månadsinkomsterna för alla personer som bor i samma hushåll inte överskrider den i förordningen fastställda inkomstgränsen. Inkomstgränserna höjs med 25 euro i månaden.

Efter höjningen stiger inkomstgränsen som berättigar till bostadsbidrag till fullt belopp från 675 euro till 700 euro i månaden för ensamstående. En inflationsgranskning av självriskandelen för boendekostnaderna görs också.

De maximala boendeutgifter som godkänns i bostadsbidraget höjs med 0,40 euro per kvadratmeter i månaden. Höjningen av de maximala boendeutgifterna höjer det genomsnittliga bostadsbidraget med ungefär 5,5 euro i månaden.

Det genomsnittliga bostadsbidraget ökar från 280 euro till 288 euro nästa år. FPA justerar bostadsbidragets belopp automatiskt vid följande justering.

Allmänt bostadsbidrag kan sökas via FPA:s e-tjänst.