Arkivfoto

Bygge av jättekryssare sänks utan statligt lån

Den finländska sjöfartsindustrin kräver att staten omgående fattar beslut om ett lån för byggandet av ett nytt jättekryssningsfartyg i Åbo. Statsminister Katainen säger till Yle att konkurrensen inom fartygsindustrin är osund.

 Industrin befarar att projektet kommer att gå i stöpet om staten tvekar alltför länge.

–Det handlar om några dagar, eller som mest veckor, skriver verksamhetsledaren för föreningen Meriteollisuus Merja Salmi-Lindgren på Helsingin Sanomats debattspalt.

Statsminister Jyrki Katainen kommenterar inte STX begäran om ett lån på 50 miljoner euro. Enligt Katainen är konkurrensen inom skeppsindustrin i Finland osund. Branschen har länge befunnit sig i ett läge där normal marknadsekonomi är  bristfällig.  Katainen anser att Finlands inställning till statsstöd bör vara hållbar i längden. Det innebär att staten samtidigt ska skydda såväl näring som skattebetalare, säger Katainen till Yle.

STX varv i Åbo är en ledande kandidat för byggandet av det nya kryssningsfartyget Oasis. Varvet har säkrat ett finansieringspaket på totalt över hundra miljoner euro från det koreanska moderbolaget STX och den privata sektorn i Finland.

Den tredje delen av paketet skulle bestå av en kredit på några tiotals miljoner euro från finska staten.
Värdet på Royal Caribbeans fartygsbeställning är över en miljard euro.

 Oasis och Allure of the Seas är Världens största kryssningsfartyg är byggda i Åbo och beställda av Royal Caribbean Cruiseline. Det tredje fartyget skulle vara i samma storleksklass.