LEHTIKUVA Kimmo Mäntylä

Skolmassakern berör finländska barn

Krispsykologen och docenten Salli Saari säger att dådet i USA kan uppmuntra till skolhot också i Finland. Ändå är det viktigt att betona för barn och unga att händelsen är mycket ovanlig.

Vilka reaktioner tror du att skolmassakern väcker hos finländare?
– Jag tror att den påverkar oss mera än folk i till exempel Sverige eftersom vi har egna erfarenheter av liknande händelser. De som upplevt skjutningarna i Jokela eller Kauhajoki har egna erfarenheter som kan komma upp igen. Men jag tror också att alla de med små barn berörs. De måste bearbeta tankar om man vågar lämna barnen i skola eller daghem.

Ska vi tala med barn och unga om det som hänt i USA?
– I dag får barn information från olika håll. Vi tänker att vi borde skydda dem men vi kan inte längre kontrollera om de får veta om det skedda eller inte, speciellt inte om de kan läsa och talar med kompisar. Därför är det viktigt att fullvuxna, föräldrar eller lärare, tar upp det här och ger dem trygghet.

Vad ska vi säga?
– Att det som skett är väldigt sällsynt. Det här hände långt borta i USA och att det är en engångshändelse. Man kan också säga att det finns miljarder människor i världen men att det är bara några få som gör sådana här saker.

Vad borde medierna tänka på i sin bevakning?
– Jag tycker att det är viktigt att tyngdpunkten ligger på offren och följderna av dåden snarare än på den som har gjort detta. De som gör sådant här vill få publicitet och bli berömda. Också i Finland finns det unga män som beundrar dem. Efter skoldåd kommer det alltid en våg av hot i skolorna. Om man inte ger förövaren publicitet i medierna minskar de här unga männens intresse.

– Jag tror också det är bra att minnas att statistiken visar att den här typen av brott inte ökat, utan att de syns mera eftersom medierna lyfter upp dem. I Finland dör lika många människor genom mord som för tio år sedan.

Finns det en risk för att någon i Finland uppmuntras av förövaren i USA?

– Jag tror så. Eftersom vi haft skolskjutningar i Finland vet vi att de som gjort dem uppmuntrats av dåd i USA. Men fastän detta har hänt också i Finland är det ändå mycket ovanligt.

Webbfråga: Bör säkerheten i våra skolor höjas?