Den här plastgrisen innehöll hälsofarliga ftalater klart över gränsvärdena. Foto: Lehtikuva / Jarno Mela

Allt fler farliga kemikalier hittas i leksaker

Allt fler farliga kemikalier hittas i leksaker i Finland, uppger Säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Till en viss del beror ökningen på att man gör fler kontroller.

I det traditionella jultestet, som Tukes låter tullaboratoriet göra, hittades åter farliga leksaker. Fem leksaker hade så allvarliga brister att de återkallats.

Tukes uppger att tre av leksakerna innehöll hälsofarliga ftalater klart över gränsvärdena. En av dem är en plastgris som Teknikmagasinet Finland importerat.

Ftalater kan leda till barnlöshet.

– Det tyder på likgiltighet bland tillverkarna. De har inte kommit dit av misstag utan de har tillsatts med avsikt, säger chefen för Tukes kemikalieproduktenhet Esa Nikunen.

Enligt Nikunen borde tillverkarna känna till begränsningarna eftersom en del av ftalaterna förbjöds redan på 1990-talet.

Ftalater används även av ekonomiska skäl. Ftalater är enligt Nikunens bedömning ett billigt och effektivt alternativ att mjukgöra plasten.

– Överskridna gränsvärden och likgiltighet gäller vanligen produkter importerade från Fjärran östern.

Lagarna skärps

Bristerna som framkommer i testerna är ungefär de samma från år till år. Men myndigheterna väntar sig dock att antalet farliga leksaker minskar. I början av 2012 trädde nämligen en ny leksakslag i kraft. Paragrafen om kemikalier kommer att träda i kraft i juli.

– Då får vi se hur tillverkare och importörer har försäkrat sig om att de nya kraven följs. I och med den borde leksakerna vara ännu tryggare än förut, säger Asta Koivisto, produktsäkerhetsingenjör på Tukes.

I årets tester konstaterades att pilarna i ett bågskytteset som Hong Kong importerat flög för snabbt. Ett leksakstält som bolaget importerat hade allvarliga brister i förpackningens påskrift.

Hong Kongs produktchef Matti Raiko berättar att den ena produkten återkallades medan man förnyade påskriften för tältet.

– De var sommarprodukter och bara en bråkdel av dem fanns kvar på marknaden.

Raiko uppger att bolaget kommer att granska sina produkter och sådant man planerar att sälja genom certifikat och inre kontroller. Certifikaten utgår enligt honom från EU:s leksaksdirektiv.

– Vi utför inte kontinuerliga kontroller. Vi litar på att vi får dokumenten och att de uppfyller lagens normer och krav.

Hong Kong importerar själv kring 15–20 procent av leksakerna som kedjan säljer.

Av de 28 leksaker som testades av Tukes klarade sig hälften utan anmärkningar. Inga inhemska leksaker hade brister.