Foto: Lehtikuva/AFP/Rainer Jensen

Risk för prestigeförlust när ambassader läggs ned

Riksdagens finansutskott befarar att Finlands rykte utomlands kan lida om man av ekonomiska skäl lägger ner beskickningar.

Utskottet har dryftat hur man kunde genomföra förändringarna utan att riskera utrikesrelationerna och utan "prestigeförluster".

– Kunde man genom att informera mjuka upp nedläggningen av den egentliga beskickningen om Finlands representation i landet ändå fortsätter, men i annan form? skrev utskottet in i sitt betänkande om nästa års budgetförslag på torsdagen.

Nedskärningarna kan även komma att gälla beskickningar i EU-länder de kommande åren. Då kunde man ta i bruk samma arrangemang som man redan har på annat håll, att diplomater placeras i ett annat nordiskt lands ambassad.

Finansutskottet hade i sitt betänkande om budgetförslaget lagt till 51 miljoner euro och budgeten är nu 54,5 miljarder euro. Budgetunderskottet på 7,5 miljarder ska täckas genom nya lån.

Oppositionspartiet Centern tror att statens skatteintäkter blir mindre än väntat nästa år. Centermedlemmen Timo Kalli befarar att energi- och samfundsskatterna inte inbringar så mycket som väntat.

Hela utskottet är också tveksamt till det ekonomiska läget nästa år. Prognosen att hela produktionen ökar med en procent kan visa sig vara för optimistisk.

När hela ekonomin dessutom utvecklas svagare än väntat är de planerade anpassningsåtgärderna inte tillräckliga, anser utskottet.

Budgetbehandlingen börjar i riksdagen på måndag. De sista omröstningarna torde ske på fredag nästa vecka.