Grönt ljus för nytt patientregister i Helsingfors

Riskerna med det nya kund- och patientregistersystemet Apotti och problemet med det höga priset diskuterades i Helsingfors fullmäktige. Ändå rådde en stor enighet om att systemet behövs.

Flera talare uttryckte sin skepsis mot patientregistrets förträfflighet. Det sades att Apotti är så stort att motsvarande inte förverkligats någon annanstans. Priset ifrågasattes för att det verkar oklart. Yrjö Hakanen (FKP) ville förkasta ärendet.

– Vi har sagt upp HNS nuvarande system för att det inte har fungerat. Vi behöver ett system som förenar information. Laboratorieuppgifter, läkarutlåtanden, medicinuppgifter samt socialvården skall vara tillgänglig. Flera europeiska länder har tagit i bruk motsvarande stora system, Apotti är inget enastående enbart i Finland, sade Ulla-Maija Urho (Saml).

Sanna Vesikansa (Gröna) ville att leverantören skapar ett nätverk så att fler experter deltar i processen.

– Vi föregår med exempel och and­ra kommuner iakttar oss, sade hon.

Efter en lång diskussion röstade fullmäktige för att anskaffningen av Apotti kan starta. Omröstningen slutade 78–2.

Apotti är ett projekt där gamla patientregistersystem ersätts med ett nytt. Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kervo, Kyrkslätt och HNS skall i samarbete skaffa kund- och patientregistersystemet. Det utgör ett gemensamt register för socialvården, primärvården och den specialiserade sjukvården.

Priset beräknas till 350–450 miljoner euro.

Nämnderna har ansett att man inte skall skaffa hela systemet på en gång utan möjligen i delar. Riskerna med det nya systemet sägs vara att det blir för stort och att patientsäkerheten inte kan tryggas. Fördelen är att Apotti på längre sikt förenar landets sjukvårdsdistrikt i ett enda system. Man behöver inte längre skaffa fram uppgifterna om en patient som skall opereras genom ett överföringssystem mellan vårdcentralen och den specialiserade sjukvården. Systemet beräknas effektivera vården och väntas spara 330 miljoner euro.

Anskaffningsförfarandet startar tidigast 2014 och systemet tas i bruk senast 2017.