HBL/Arkiv

Expressen: Barroso hotar dra Sverige inför domstol

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso skall enligt tidningen Expressen ha blivit rosenrasande över handelsminister Ewa Björlings ord om "fullskaligt krig" om snuset.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har i ett hemligt dokument med utlåtandet över EU:s nya tobaksdirektiv riktat 18 anklagelser mot Sverige och hotar dra regeringen inför domstol, skriver Expressen. 

Det var i måndags efter att den svenska handelsministern Ewa Björling mötte EU:s färske hälsokommissionär Tornio Borg som hon uttalade sig för pressen och bland annat sade  "... beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv är det fullskaligt krig som gäller". 

Det uttalande föll inte i god jord hos Barroso.  Enligt Expressen, som tagit del av brevet, rikat han ett alvarligt hot mot Sveriges regering. " Sverige har misslyckats med att förhindra export av snus till andra medlemsstater".

 Brevet är riktat till hälsokommissionär Tornio Borg. Enligt Barroso har Sverige under lång tid brutit mot reglerna för snusfördraget och han anser nu att detta bör anmälas till EU-domstolen i Luxemburg. 

 Färjetrafiken mellan Sverige och Finland möjliggör enligt Barroso den olagliga exporten.