Tigern hör inte hemma i Finlands natur, men vi har våra egna ”tigrar”. Havsörnen, Saimenvikaren och den vitryggiga hackspetten är bra exempel, säger Peter Buchert. Foto: Leif Weckström

Peter Buchert fick miljöpris

Hbl-journalisten Peter Buchert belönades i går för sin insats för biologisk mångfald i den finländska naturen. Priset delades ut av Internationella naturvårdsunionens (IUCN) finländska kommitté.

Vad betyder det här priset för dig?

- Det är roligt att få erkänsla för den delen av mitt jobb som jag tycker att jag behärskar bäst.

Går det ihop att journalister får pris av dem som de ska granska?

- Det kan vara knepigt. IUCN har belönat några journalister som rapporterar om biologisk mångfald och naturskydd. Jag tror inte att det har att göra med hur vi bevakar just den organisationen. IUCN är dessutom en organisation som syns och hörs väldigt lite i Finland.

Är det svårt att få utrymme för frågor som handlar om biologisk mångfald och naturskydd i medierna?

- Jag har haft förmånen att få ganska mycket utrymme för mina artiklar. På en tidning av Hufvudstadsbladets storlek går det inte att specialisera sig enbart på ett område, säger Peter Buchert, som parallellt med miljöfrågorna skriver om politik.

Klimatet påverkar också den biologiska mångfalden. Varför har det varit så tyst om klimatmötet i Doha?

- Det blev en otrolig hype inför klimatmötet i Köpenhamn. När det floppade blev det väldigt tyst på klimatfronten. När det gäller biologisk mångfald har det aldrig uppstått någon hype. Det finns en motsättning i att finländarna är väldigt intresserade av naturen, men att förståelsen för naturskydd inte är lika utbredd.

Vilken är din egen bästa naturupplevelse?

- Det är en vårmorgon när solen går upp, man känner att det börjar bli plusgrader och luften fylls av fågelsång och andra ljud som hör skärgården eller ödemarken till.

Peter Buchert delar priset med journalisterna Päivi Mäki-Petäjä, MTV3, och Ann-Mari Rannikko, Turun Sanomat.