EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Nordkorea lyckades skjuta upp satellit i rymden

Nordkorea säger att landet med hjälp av en långdistansrobot skjutit upp en satellit i en bana kring jorden. EU reagerar med hot om nya sanktioner.

 I nära samarbete med andra nyckelspelare överväger EU ett lämpligt svar, även möjliga nya restriktioner, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton i ett uttalande enligt AFP.

Den nordamerikanska luftförsvarsledningen (NORAD) uppgav att nordkoreanerna framgångsrikt med hjälp av en raket ha skjutit upp ett föremål i rymden, ett tekniskt framsteg för det slutna landet.
En tidigare uppskjutning med samma typ av raket typ Unha-3 i april misslyckades.

Efter raketuppskjutningen har hela Nordkorea exploderat i glädje, rapporterar landets statliga medier.

- Jag får tårar i ögonen när jag tänker på alla försök våra kära ledare har gjort för att föra vårt land till toppen av världens maktcentrum, sade en man i de regimvänliga sändningarna.

I Sydkorea möttes beskedet av likgiltighet.

- Bra för dem, sade 23-åriga Katelyn Jun till AFP.

- Jag förstår fortfarande inte vad de vill uppnå med det här. Jag föreslår att de fokuserar på teknologisk utveckling som hjälper deras befolkning, inte militären, tillade hon.

Oförändrad hotbild

- Det är det första testet som verkar ha lyckats så det visar väl att Nordkorea har lyckats utveckla sin långdistansrobotteknologi bättre än man trott tidigare. Det kan verka oroväckande för länderna i regionen och även för USA. Men det är ju det femte testet och Nordkorea har ju också testat kärnvapen, säger Linus Hagström, forskare på Utrikespolitiska institutet.

Men hotläget har inte förändrats, påpekar han.

- Nordkorea blir ju inte ett hot bara för att de har den här teknologin. Det som eventuellt kan vara farligt är om de börjar sprida teknologin till grupper som kan vara mer benägna att använda den. Problemet med Nordkorea är att om de skulle använda ett sådant här vapen mot Japan eller USA eller Sydkorea så skulle Nordkorea förintas och det vet de. De är rationella på det sättet och skulle aldrig använda de här vapnen. De är tänkta att fungera defensivt för att inte USA ska få för sig att man ska genomföra någon regimförändring eller försöka göra något år Nordkoreas kärnvapen.