Foto: Colourbox

HU vill ha hemlösa studenter i ryska

När ryskan blir ett biämne vid Åbo Akademi kastar Helsingfors universitet (HU) blicken mot de svenskspråkiga studerandena.

– Det är mycket tråkigt att professuren i ryska vid Åbo Akademi läggs ned. Det är svårt att säga vilken effekt det här får för oss, men jag tror inte på några dramatiska förändringar, säger professor Ahti Nikunlassi, ämnesansvarig för ryska språket och litteraturen vid Helsingfors universitet.

Ingen kommer att ersätta Barbara Lönnqvist, professor i ryska vid Åbo Akademi, när hon går i pension nästa år, skriver Åbo Underrättelser. Det här betyder att det inte längre går att läsa ryska som huvudämne vid ÅA. Nikunlassi tror att de svenskspråkiga i fortsättningen kanske väljer att läsa ryska vid Åbo universitet i stället.

Ulla Tuomarla leder institutionen för moderna språk vid Helsingfors universitet.

– Självklart är vi glada om intresset för vårt universitet ökar. Då kan vi ta in ännu bättre studerande när fler söker. Vid behov kan vi ordna undervisningsgrupper för svenskspråkiga, säger hon.

Minimiantalet för en sådan undervisningsgrupp är fem studerande. Det skulle i så fall inte vara första gången så sker för dem som läser ryska som huvudämne. Däremot poängterar hon att undervisningen inom språk till största delen sker på det språket.

– Till exempel vid översättningskurserna har våra svenskspråkiga studerande hellre velat ha undervisning på finska för att förbättra sin egen finska. Det är mera attraktivt på arbetsmarknaden att kunna översätta från ryska till både finska och svenska.

Enligt Ahti Nikunlassi har intresset för att läsa språk på universitetsnivå dalat under de senaste åren. Årligen tar HU in cirka 30 huvudämnesstuderande till ryskan. Två tredjedelar läser ryska som främmande språk medan resten har det som modersmål.