Mursis motståndare samlades på Tahrirtorget. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Gianluigi Guercia

Rasande demonstranter trängde genom barrikader i Kairo

Flera hundra egyptiska demonstranter trängde igenom barrikader utanför presidentpalatset i Kairo i dag och tvingade tillbaka soldaterna som upprättat dem, rapporterade nyhetsbyråkorrespondenter.

Soldaterna såg ut att avstå från att använda våld och släppte igenom demonstranterna. Militärerna backade mot presidentpalatset. Sex stridsvagnar var placerade nära muren utanför palatset.

Demonstranterna protesterade mot folkomröstningen om ett omstritt förslag till ny grundlag, som huvudsakligen arbetats fram av islamister. President Muhammad Mursi är fast besluten att hålla folkomröstningen på lördag.

Samtidigt demonstrerade Mursis anhängare för folkomröstningen några kilometer längre bort.

Maskerade attacker

Minst nio personer skadades på Tahrirtorget i Kairo tidigt i morse när de besköts av beväpnade män.

– De maskerade männen kom plötsligt och attackerade demonstranterna på Tahrirtorget. Attacken skulle skrämma oss så att vi inte demonstrerar i kväll, sade John Gerges, en kristen egyptier som beskriver sig själv som socialist.

Mursi gav i går armén polisbefogenheter att försvara palatset och andra vitala statliga institutioner. Armén fick tillfälligt rätt att gripa personer. Militärens utökade maktbefogenheter pågår tills resultatet av lördagens folkomröstning har tillkännagetts.

De som grips av militären kommer dock att ställas inför civila domstolar och inte inför militära sådana, meddelade presidentämbetet.

IMF skjuter upp lån

Den utdragna krisen har ökat osäkerheten om Egyptens ekonomi. Internationella valutafonden (IMF) meddelade i dag att man skjuter upp det slutliga beslutet om att bevilja Egypten ett lån på 4,8 miljarder dollar (3,7 miljarder euro). Det här på begäran av de egyptiska myndigheterna.

– I ljuset av det som händer i landet har de egyptiska myndigheterna bett om att deras begäran om ett lån av IMF skjuts upp, sade en IMF-talesman.

Egyptens premiärminister Hisham Qandil bekräftade att regeringen bett IMf skjuta upp sitt beslut med en månad på grund av det politiska läget i landet.

Den rådande politiska krisen är den största sedan den förre presidenten Hosni Mubarak störtades för snart två år sedan. Mursi drog i lördags tillbaka ett dekret som gav honom ökad makt. Däremot höll han fast vid folkomröstningen om en ny författning. Oppositionen uppmanade till massprotester mot folkomröstningen.

Arméchef kallar till möte

Den egyptiske arméchefen har kallat alla politiska partier till ett möte i morgon kväll för att lösa krisen som splittrar landet, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena på tisdagskvällen.

En militär tjänsteman som ville vara anonym bekräftade inbjudan från arméchef general Abdel Fattah al-Sissi till olika representanter för det egyptiska folket. Al-Sissi är också landets försvarsminister.

Han sade att al-Sissi inbjudit såväl ledare för oppositionskoalitionen Nationella räddningsfronten och andra oliktänkare som islamistgrupper som stöder president Muhammad Mursi–särskilt Muslimska brödraskapets politiska gren Frihets- och rättvisepartiet och de hårda Salafisterna.

Enligt tjänstemannen föreslår arméchefen att mötet hålls i militärens idrottsanläggning i nordöstra Kairo.