Pelletdriven bastu med isvak öppnar i Havshagen

Helsingfors tre allmänna bastur får nu sällskap av en fjärde. Konstbastun i Havshagen har koldioxidneutralitet som mål: den drivs av vattenkraft, pellets och solpaneler.

"Finlands mest energieffektiva bastu" marknadsförs den som, den nya konstbastun som öppnar i Havshagen i början av året. Bastun är kraftigt försenad och versionen som visades i går var ännu en byggarbetsplats. Men idén är bra. Dels är det på tiden att energianvändningen i Finlands alla bastur ställs i fokus. Dels har Helsingfors i dag på tok för få allmänna bastur.

– Det är underligt att här inte finns fler. Till exempel kunde man bygga allmänna bastur längs stränderna i alla de nya stadsdelarna, säger arkitekt Tuomas Toivonen.

Det är han och Nene Tsuboi som har planerat och ska driva bastun. Konstbastu heter den främst för att den blir snygg – det ser man trots att den är halvfärdig. Det är raka linjer, öppna rum och mycket trä i inredningen. Och stadsutsikten utåt från Havshagen är bland de snyggaste i Helsingfors, med öppen vy mot Fiskehamnen, Högholmen och Norra kajen.

Byggnaden har en vindskyddad innergård med träterrass, en björk och trappor som leder ner till havet året om - det blir vaksimning också. Inomhus finns två bastukammare, varsin för kvinnor och män, och ett rum som är tänkt för umgänge och servering.

– Kafé är kanske fel ord för kaffe och bastu tycker jag inte går ihop. Men pilsner är en utmärkt bastudryck, säger Toivonen.
Utskänkningsrättigheter kommer inte att finnas.

Värme från avlopp och hav

Projektet är en del av designhuvudstadsprogrammet och har gjorts i samarbete med Fortum. Målet var att det ekologiska fotavtrycket skulle vara noll. I praktiken betyder det att bastun utnyttjar förnybara energikällor: främst pelletuppvärmning, men också inköpt vattenkraft och värmeåtervinning. Både värmen från varmvattnet som rinner ner i duschavloppen och luftvärmen som finns i bastuns ugnsskorsten leds tillbaka till byggnaden för att förhandsvärma vatten och luft.

– Uppvärmningen går främst till att värma upp bastun men det går mycket också till att värma varmvattnet, säger Aki Koskinen från Fortum.

På taket finns dessutom solpaneler, men de bidrar med bara några procent av energin och bara under soliga dagar. Också havsvärmen utnyttjas till att förhandsvärma byggnadens inomhusluft.

Hur mycket vatten det kommer att gå åt har bastuföretagarna försökt lista ut genom att intervjua bastubadare i andra allmänna bastur. Och hur varmt det blir i bastun vill Toivonen inte ännu avslöja.

– Det var en bastuföretagare i stan som sade att det är bäst att inte ha någon termometer, utan om det var ett bra bad.