Prisutdelningsceremonin i Stockholms Konserthus. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Jonathan Nackstrand

Nobelpriserna utdelade - banketten i full gång

Kung Carl Gustaf delade ut priserna inför närmare 1 600 festklädda gäster.

En omstridd författares syn på censuren i hans hemland – skulle något störa Mo Yan när han fick sitt Nobelpris?
Inte alls. Kanske fick han prisceremonins längsta applåd.

Cirka 1 570 högtidsklädda gäster intog sent på eftermiddagen Konserthuset vid Hötorget i Stockholm. Torghandlarna fick dagen till ära ge plats åt en temporär parkeringsplats för limousiner och taxibilar i långa rader.

Bara några minuter före kungligheternas entré uppstod stor muntration i den fullpackade konsertsalen, när en hög telefonsignal – med klassiskt retroljud – bröt en spänd förväntan och någon rodnade säkert rejält. Skrattet övergick strax till uppsluppet mummel.

Vickans gröna

Först ut var som alltid fysikpriset, som delas av fransmannen Serge Haroche och amerikanen David Wineland för deras bedrift att utveckla metoder för att mäta och manipulera enskilda kvantsystem. I förlängningen kan anas supersnabba datorer och ofattbart exakta klockor, påpekade professor Björn Jonsson i sitt presentationstal innan kung Carl Gustaf delade ut priserna.

Förutom kungen satt även drottning Silvia, kronprinsessan Victoria – vars gröna klänning lyste starkast – prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine på scenen.

Svar på tal

Mo Yan har dragit på sig mycket kritik i debatten om hur han ser på censur och yttrandefrihet. Vissa har kallat honom medlöpare till den kommunistiska regimen.

I sitt presentationstal tog Per Wästberg från Svenska akademien litteraturpristagaren i försvar på längden och tvären:

– Brutaliteten under Kinas 1900-tal har väl aldrig beskrivits så naket.

– Han tycks bära hela människolivet på spetsen av sin penna, slog Wästberg fast – och frågan är om inte Mo Yan fick prisceremonins längsta applåd där han stod i frack, med medalj och diplom i hand, bugandes åt tre håll.

"Festernas fest"

Färgsprakande klänningar, glittrande diamanter, cirkusartister och ett antal pristagare som fick allas uppmärksamhet. För första gången på tre år var dessutom hela kungafamiljen närvarande vid festernas fest.

Snön låg tät på Stockholms gator när kung Carl Gustaf och drottning Silvia samt pristagarna strax efter sju långsamt tågade nerför den långa trappan till Blå hallen i stadshuset.

Trots att budgeten till årets Nobelfest var rejält bantad, så var det glitter och glamour som vanligt när hedersgästerna strax därefter slog sig ner längs det långa honnörsbordet.

Drottningen bar en lila klänning i genombruten spets med pärl- och paljettbroderier, medan kronprinsessan Victoria satsade på en smaragdgrön klänning i tyll och chiffong med matta paljetter och pärlor.

Underskattad efterrätt

Det var en noga genomtänkt meny som de 1360 gästerna bjöds på. Maten, som fram till nu hade varit en väl förborgad hemlighet, visade sig bestå av gravad röding och Kalixlöjrom till förrätt och fasan med kantareller till huvudrätt.

Arbetet med att harmonisera de olika smakerna började redan i våras, har kocken Andreas Hedlund berättat för nyhetsbyrån TT. I dag handlar det mest om logistik och att se till att maten håller rätt temperatur när den väl serveras.

Till efterrätt serverades körsbär med pistageklädd mascarpone.

– Körsbär är en av de mest underskattade råvarorna, berättade den ansvarige konditorn Conrad Tyrsén inför festen.

Prinsessa på vift

Helt enligt traditionen inleddes banketten med två skålar, kungens skål och skålen till Alfred Nobels ära. De 86 hedersgästerna såg ut att trivas i varandras sällskap.

En på senare år ovanlig fågel vid bordet var prinsessan Madeleine, för dagen klädd i en ljusgrå klänning med silvertrådar. Det var första gången på tre år som prinsessan var på Nobelbanketten, dock utan sin make in spe, finansmannen Chris O'Neill, som valde att stanna i USA och sköta sina affärer.

Rena cirkusen

Underhållningen, eller divertissementet som det heter på Nobelspråk, stod Cirkus Cirkör för. Temat för kvällen var fred och på den vackert upplysta scentrappan har det utlovats allt från pigga åttaåringar till smidiga åttioåringar.

– Vi vill visa cirkusens bredd, berättade verksamhetsledaren Cajsa Lindegren.

Som inledande underhållning bjöds gästerna på numret "Knitting Peace", ett trapetsnummer högt uppe under Blå hallens tak.

10 000 bestickdelar

Under Nobelbanketten arbetar 40 kockar och 260 servitörer och servitriser. Dukningen sker med den så kallade Nobelservisen som togs fram till prisets 90-årsjubileum 1991. Till de drygt 60 borden används cirka 470 meter linneduk. Dukningen omfattar cirka 7 000 delar i porslin, 5400 glas och cirka 10 000 bestickdelar.

Festmenyn

Förrätt:
Gravad röding med blomkålsterrin, Kalixlöjrom och dillmajonnäs.

Huvudrätt:
Fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker, mandelpotatispuré och rödvinssås.

Dessert:
Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.

Vinlista:
Champagne Joseph Perrier Cuvée Royale
Brut Blanc de Blancs
Château Valandraud
3 de Valandraud 2009
Jorge Ordoñez & Co
No 2 Victoria 2010

Till kaffet:
Grönstedts VO
Facile Punsch

 

 

Årets pristagare

Fysik:

Serge Haroche, 68 år, fransk medborgare och professor vid Collège de France och Ecole Normale Supérieure i Paris.
David Wineland, 68 år, amerikansk medborgare och verksam vid National Institute of Standards and Technology och University of Colorado Boulder i USA.

Kemi:

Robert Lefkowitz, 69 år, amerikansk medborgare och verksam vid Howard Hughes Medical Institute, Duke University Medical Center i USA.
Brian Kobilka, 57 år, amerikansk medborgare och verksam vid Stanford University School of Medicine, USA.

Medicin:

John Gurdon, 79 år, brittisk medborgare och verksam vid Gurdon Institute, Cambridge, Storbritannien.
Shinya Yamanaka, 50 år, japansk medborgare och verksam vid både Kyoto University, Japan, och Gladstone Institutes, USA.

Litteratur:

Mo Yan, 57 år, kinesisk författare.

Fred:

– Europeiska unionen.

Ekonomi:

Alvin Roth, 61 år, amerikansk medborgare, verksam vid Harvard University och Harvard Business School, USA.
Lloyd Shapley, 89 år, verksam vid University of California, USA.