Foto: Colourbox

Inte totalstopp för svenskt snus

Det finns en möjlighet att det svenska snuset trots allt har en framtid. Men hävs inte exportförbudet på snus hotar Sverige EU med "krig".

Förra veckan kom rapporter om att det svenska snuset är hotat. Krav på att snus måste bestå av minst 85 procent tobak och att smaktillsatserna ska förbjudas fick snuslandet Sverige att måla upp en framtid helt utan snus.

Men på måndagen sade EU:s hälsokommissionär Tonio Borg under en träff med Sveriges handelsminister Ewa Björling att uppgifterna om krav på 85 procent tobak är felaktigt, skriver Dagens Nyheter.

Däremot gav han inga löften om att EU kommer att tillåta smaktillsatser i snus. En stor del av det snus som i dag tillverkas har tillsatser som vanilj, mint och lakrits och Swedish Match sade så sent som i förra veckan att åtta av tio sorter måste läggas ner om smaktillsatserna förbjuds.

Tonio Borg lovade heller inte att häva exportförbudet mot snus. Det är en fråga som Sverige har arbetat stenhårt för, bland annat med motiveringen att det strider mot EU:s fria marknad.

Enligt uppgifter i svenska medier hotar nu handelsminister Ewa Björling EU med "krig" om inte förbudet hävs.

–  Vi har ägnat oss ett lågskaligt krig några år, men om det inte kommer något förslag om öppning av snusförbudet blir det fullskaligt krig, sade Ewa Björling till DN.

EU väntas presentera det nya förslaget till tobaksdirektiv nästa vecka.