EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och parlamentets talman Martin Schulz poserar med Nobel-diplomet. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Cornelius Poppe

EU:s frontfigurer tog emot fredspriset i Oslo

EU har mottagit Nobels fredspris i Oslo. Priset togs emot av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso tillsammans med permanente ordföranden Herman Van Rompuy och parlamentets talman Martin Schulz.

Kort före klockan 14 finländsk tid anlände de tre EU-företrädarna Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso och  Martin Schulz till rådhuset i Oslo. Då hade alla de övriga hedersgästerna redan bänkat sig i ceremonisalen.

Sist bland de anländande fanns kung Harald och drottning Sonja. Kungafamiljens entré under fanfarer var också startsignalen för själva ceremonin.

- EU såg till att göra den europeiska kontinenten till en fredsregion i stället för en region av krig. Men just denna dag, när så många av Europas statsledare samlats här i rådhuset för att fira EU, är det viktigt för oss att komma ihåg att freden inte är något av naturen givet. Freden måste man kämpa för varje dag, sade den norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland i sitt inledningstal och hänvisade till de fransk-tyska krigen under de senaste 150 åren.

- Att förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande sitter här tillsammans med oss i dag är djupt symboliskt, fastslog Jagland under långa applåder.

Han underströk dock att allting inte är perfekt.

- Vi har ju inte samlats här i dag i tron att EU är perfekt. Vi har samlats här i tron på att Europas problem måste lösas gemensamt.

Därefter var det dags för själva prisceremonin. Under stående ovationer och långa applåder tog Van Rompuy, Barroso och Schultz emot medalj och diplom. Nobeltalet hölls av Van Rompuy och Barroso.

- Priset tillhör alla europeer, sade Van Rompuy i sin del av talet.

- För mig är det viktiga med freden försoning, det går utöver förlåtelse och glömska, tillade han.

Barroso: Syrien en fläck på världens samvete

Även Barrosos del av talet var fyllt av påminnelser om EU som symbol för fredsskapande verksamhet. Men han hann också med en och annan hänvisning till dagens värld, bland annat finanskrisen och de konflikter som den burit med sig för EU:s samarbete.

Lösningen på de problemen finns dock i allas händer i dag, hävdade Barroso.

- En av de mest synbara symbolerna över vår enhet finns i var och ens händer. Det är euron, vår europeiska unions valuta. Och den tänker vi stå fast vid, slog Barroso fast.

Av världens konflikter som varken EU eller någon annan kunnat lösa nämndes Syrien.

- Låt mig säga ifrån tydligt här och nu. Den nuvarande situationen i Syrien är en fläck på världens samvete. Omvärlden har en moralisk plikt att göra något åt situationen, sade Barroso.

Många statschefer samlade

I morse var flygplatsen Gardermoen utanför Oslo fylld med utländska gäster och deras delegationer. De är en bred skara inbjudna, från förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande, till Sex and the City-stjärnan Sarah Jessica Parker. Den sistnämnda står värd vid Fredspriskonserten i morgon kväll. Sammanlagt hade 21 stats- och regeringschefer anlänt till Norge vid lunchtiden.

Finland representeras av statsminister Jyrki Katainen.

Efter Nobelceremonin får de 21 äta lunch med den norska regeringen under statsminister Jens Stoltenbergs värdskap.

För att understryka säkerhetsnivån har det meddelats att flygförbud råder över Oslo större delen av dagen. Norge har också återinfört normal gränskontroll vid sina inre Schengengränser.

Prissumman uppgår till ungefär 930 000 euro.

EU är ingen oomstridd pristagare. I söndags genomförde cirka 1 200 människor, däribland även tillresta svenskar och danskar, ett fackeltåg i protest mot att EU — med sina militära ambitioner — får priset. Protesterna väntas fortsätta, om än i andra former.