En aktivist klättrade på en järnvägsstolpe i Kairo i går. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA

Mursi drar tillbaka maktdekretet

Egyptens president Muhammad Mursi har återkallat det dekret som kraftigt ökade hans makt. Men oppositionen är kritisk eftersom den omstridda folkomröstningen om författningen hålls som planerat den 15 december.

Presidenten återkallade maktdekretet vid en presskonferens på lördagskvällen.

Oppositionsledare har krävt både att dekretet upphävs och att folkomröstningen skrotas innan de inleder samtal med Mursi.

Khaled Dawood, talesman för ett av de största oppositionspartierna i Egypten kallade Mursis beslut att upphäva dekretet "meningslöst" eftersom folkomröstningen om författningsförslaget ändå genomförs.

Ökar motståndet

- Vi är inte glada, vi har inget annat val än att trappa upp vårt motstånd, sade han till tv-kanalen al-Jazira.

På ett kafé i Zamalek i centrala Kairo utbyttes hurrarop mot frågetecken när beskedet om presidentens beslut meddelades.

- Så folkomröstningen hålls ändå? Presidenten släpper viss makt, men inte innan han tvingat igenom grundlagsförslaget, säger kafégästen Muhammad Abdulhadi, med en suck till TT:s utsände.

- Jag är ledsen över att det blir såhär, det är Mursis fel.

Mursi har efterlyst förslag från kritikerna på förändringar i författningsförslaget. Han mötte ett 40-tal oppositionella på lördagkvällen, sade hans talesman Yasser Ali i den statliga tidningen al-Ahram.

Ledare bojkottar

Men de flesta kritikerna vägrar att tala med presidenten. Bland annat bojkottar de två tunga oppositionsledarna Mohamed ElBaradei och Amr Moussa samtalen.

Statliga tv-kanaler avbröt sina sändningar under lördagen med en varning från armén:

- De väpnade styrkorna säger att dialog är det bästa och enda sättet att nå enighet. Motsatsen för oss till en mörk tunnel och resulterar i katastrof.

- Det är något vi inte tillåter.