Den här väskan i läckert orange konstläder innehåller farligt höga halter av bly. Foto: Benjamin Suomela

Giftiga väskor säljs i Finland

I går återkallades en rad väskor från svenska lågpriskedjor efter att en undersökning visade att de innehöll alarmerande höga halter bly. Men till de finländska butikerna hade larmet tydligen inte nått.

På fredagen publicerade det svenska oberoende laboratoriet Testfakta resultatet av sin senaste undersökning. Tre av tio handväskor som sålts i populära lågprisaffärer innehåller oroande höga halter bly. Två av dessa väskor har sålts av Gina Tricot, som snabbt meddelade att man drar bort väskorna från marknaden. Den tredje väskan, en kuvertväska med namnet Crystal Gold, säljs på Glitter.

Men i går på eftermiddagen hade informationen inte nått systerbutikerna i Finland. Då Hbl frågade efter de nämnda väskorna i respektive butiker var de anställda hjälpsamma med att ta fram dem.

På Gina Tricot hade Thea Envelope tagit slut, väskorna har sålts under perioden oktober–november. Men den allra giftigaste väskan, Emma Bag i nyansen Pumpkin, finns fortfarande kvar i lagret och försäljaren skyndar sig efter den. Som en lite äldre produkt säljs den till rabatterat pris, men är utan tvekan till salu. Detta trots att Gina Tricot i Sverige dragit in alla de giftiga väskorna som finns kvar i butikerna.

Läs mer i dagens Hufvudstadsbladet!