Siktar på OS i Rio. I färger som matchar Brasiliens flagga anlände seglingstrion, bronsmedaljörerna Silja Kanerva, Silja Lehtinen och Mikaela Wulff. Foto: Benjamin Suomela

"Det är roligt med guld och glitter"

Seglingsdamerna strålade i kapp med färgerna i Brasiliens flagga, Ulla-Lena Lundberg och Tua Forsström beundrade glamouren och Jörn Donner, ja han tyckte slottet kan börja bjuda yngre människor än honom nu. Men han verkade trivas ändå.

– Det roligaste med kvällen är allt guld och glitter, att se på folks kläder.

Så säger Tua Forsström helt oblygt och medger att det är det hon gör på självständighetskvällen de flesta år, hemma vid tv:n. Hon har kommit på bal med Ulla-Lena Lundberg som fick sin inbjudan redan innan det klarnade att hon också har ett Finlandiapris att fira. Fast Lundberg har ingen tv utan brukar fira självständighetsdagen med det hon gör annars: läser och skriver.

– Jag tycker det är särskilt fint med presidentfrun som är poet, hon höjer prestigen för litteraturen.

Glamour värd all beundran under kvällen bjuder seglingstrion Silja Kanerva, Silja Lehtinen och Mikaela Wulff på. Klädda i grönt, gult och svart matchar de nästan Brasiliens flagga, det är ju OS i Rio de Janeiro som bronsmedaljörerna siktar på till nästa. Kanerva har till och med köpt sin balklänning i just Rio.

– Jag var där under hösten för att bekanta mig med stället, med seglingsklubben och var man kan träna.

Damtrion som seglat matchrace ska nu splittras i två eftersom deras OS-klass bytts ut till skiff, en tvåpersoners klass. Men det låter de inte störa kvällen.

– Det är ledsamt att sluta som trio men allt roligt slutar någon gång. Vi ska fortsätta ses, säger Wulff.

Yngre folk på bal, tack

Verkliga balveteraner är Jörn Donner och Bitte Westerlund, med omkring tjugo respektive tio gånger var på slottet.

– Det bästa med kvällen är när jag får gå hem, säger Donner.

Westerlund skrattar men håller lite med.

– Ja nog kunde de börja bjuda lite yngre människor än oss.

Trots de orden ser de klart ut att trivas. Lika är det med Lasse Pöysti, som inte har någon aning om hur många gånger han varit bjuden. Det var på stadsteaterns scen han avslutade sin 70 år långa teaterkarriär tidigare i höst.

– Jag längtar inte tillbaka. Jag har varit pensionär i tjugo år, säger han.

Med sig till slottet har han barnbarn och skådespelarkollega Alma Pöysti, som fyndat en vacker vintageklänning på Play it again, Sam.

En annan skådespelarkollega som verkligen glänser i kristallkroneskenet är Maria Ylipää, på bal med sin man Matti Pentikäinen. Fram till maj 2013 tillbringar Ylipää en stor del av sin tid i Kristina från Duvemålas koltar men i kväll bär hon en stiligt rött och urringat av det säkra designerkortet Hanna Sarén. Ylipää är första gången på bal.

– Jag ser bara fram emot att njuta, säger hon.

Ungdomsarbete i fokus

Flera av vardagshjältarna presidenten har uppmärksammat med en inbjudan till slottet är människor som på något sätt jobbar med barn och ungdomar. En av dem är Hanna-Mari Manninen, ordförande för ungdomsintresseorganisationen Allians, och en annan Pipsa Vario från kompetenscentret för barnskydd, Pesäpuu. Vario har själv varit barnskyddsklient och berättar att presidentens stöd i ungdomsfrågor har betytt mycket för de unga som berörs.

– Att någon i presidentens ställning tar upp de här sakerna och kontinuerligt talar om dem ger ämnet prestige, säger Vario.

Också Manninen är glad för stödet.

Vad tyckte du om presidentens nätkampanj om ungdomsutslagning, Ihan tavallisia asioita?

– Den var ett bra tillägg till diskussionen. Den blev klart att det inte finns bara en enda lösning till problemet och det var en lättnad att höra också presidenten säga att också små saker som var och en kan bidra med är viktiga i arbetet.