Det är tillåtet att rulla papiljotter i väninnans hår gratis på självständighetsdagen, men proffssalongerna bryter mot lagen om de idkar frisersalongsverksamhet i dag. Foto: Colourbox

Välfriserade balgäster kan ha besökt lagbrytare

Lagen är entydig: Frisersalongsverksamhet får inte idkas på självständighetsdagen. Ändå brukar åtskilliga kvinnliga gäster på presidentens självständighetsbal, bland dem stora delar av det politiska etablissemanget, ha mycket avancerade festfrisyrer.

– Det är en mycket intressant fråga som jag inte har tänkt på tidigare, säger överinspektör Timo Korhonen på Södra Finlands regionförvaltningsverk då Hbl ringer upp och frågar om innebörden i lagen om öppettider för detaljhandeln och frisersalonger.

Enligt lagen får inte yrkesmässig frisersalongsverksamhet idkas på självständighetsdagen. Den som bryter mot bestämmelserna ska dömas till böter för öppettidsförseelse.

Regionförvaltningsverket kan bevilja dispens för frisersalonger som önskar hålla öppet på självständighetsdagen, men Timo Korhonen säger att ingen frisersalong har ansökt om dispens för i dag.

Tomi Lounema, handelsråd på Arbets- och näringsministeriet , säger att lagen är entydig: det är förbjudet för frisersalonger att idka näringsverksamhet i dag.

Betyder det här att de höjdare som sitter hos frisören med papiljotter i håret före presidentbalen stöder brottslig verksamhet?

(Lång tystnad) – Det är nog lite väl hårt uttryckt. Vad jag säger är att det är förbjudet att frisersalonger håller öppet på självständighetsdagen.

Är det tillåtet om frisören bara släpper in vissa kunder som bokat tid i förväg?

– Lagen är skriven så att det är förbjudet att idka näringsverksamhet i frisersalonger. Det är en annan sak om en kompis gratis fixar festfrisyren, men frisersalongerna får inte ta emot betalande kunder på självständighetsdagen. Svartjobb är förstås också förbjudet, säger Lounema och tillägger att det är polisens sak att övervaka om lagen följs.

Lag om öppettider
  • Frisersalongs-verksamhet får inte idkas på kyrkliga högtidsdagar, första maj, mors dag, fars dag eller självständighetsdagen och inte heller efter klockan 18 på nyårsafton och valborgsmässoafton och efter klockan 12 på julafton och midsommarafton.
  • Den som bryter mot bestämmelserna om öppettider ska dömas till böter för öppettidsförseelse.
  • Tillsynen över att lagen följs utövas av polisen.

”Polisen har viktigare saker”

Överkommissarie Juha Hakola på Helsingforspolisen säger att han är medveten om att balgästerna brukar gå till frisören.

– Polisen har viktigare saker att göra än att övervaka om frisersalongerna följer lagen om öppettider. Men om du skriver om det här i tidningen kommer en massa bydårar att göra brottsanmälningar om saken. Då blir polisen tvungen att ingripa, säger Hakola.

Niklas Bruun, professor i privaträtt vid Helsingfors universitet, säger att mycket tyder på att lagens bokstav inte följs.

Enligt Bruun slipper ändå kunderna fundera på om frisersalongen följer lagen.

– Det är den som tillhandahåller tjänsten som ska hålla reda på reglerna, säger Bruun.

Bruun menar att det är en tolkningsfråga om frisersalongsägaren bryter mot lagen om ytterdörren är låst och han eller hon enbart friserar kunder som avtalat om besöket i förväg. Anställda frisörer får däremot inte jobba på självständighetsdagen.