Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Självständighetsdagen inleddes med flagghissning

Finlands 95:e självständighetsdag kulminerar i festmottagningen på slottet, i år med president Niinistö som värd för första gången. Gästerna kommer att få köa i snöfall, spår Meteorologiska institutet. Enligt prognosen snöar det hela eftermiddagen och kvällen i Helsingfors.

 9.00. Firandet inleds med flaggshissning  och fortsätter med den riksomfattande nationella militärparaden, som i år arrangerades i Kouvola. I paraden deltog kring 900 soldater och 45 fordon. Paraden började vid stadens bobollsarena och gick genom centrum. Paraden hade gott om åskådare. Stridsvagnarna, pansarfordonen, helikoptrarna och jaktplanen lockade många intresserade.
Paraden togs emot av huvudstabens chef, viceamiral Juha Rannikko. Trupperna fördes av kommendören för Östra Finlands militärlän, brigadgeneralen Veli-Pekka Parkatti. Kouvola är Finlands största garnisonsstad och Försvarsmakten den nästa största arbetsgivaren i trakten.

12.00 Självständighetsdagens ekumeniska gudstjänst i Helsingfors domkyrka. Bland annat president Sauli Niinistö med fru deltog i gudstjänsten.