Baltic Ace. Foto: Wikimedia Commons

Fraktfartyg sjönk på Nordsjön

Ett fraktfartyg på väg mot Kotka sjönk efter en krock med ett containerfartyg i Nordsjön på onsdagskvällen.

Elva sjömän mötte sin död i iskalla Nordsjön efter att två fraktfartyg krockat med varandra utanför Hollands kust på onsdagskvällen. Samtliga offer jobbade på fartyget Baltic Ace som var på väg mot Kotka. Fartyget sjönk på 15 minuter efter krocken.

Baltic Ace hade en besättning på sammanlagt 24 personer. Elva av dem hann söka sig till räddningsflottarna och lyftes till helikoptrar. Två räddades av det andra fartyget i krocken, containerfartyget Corvus J.

Fem sjömän hittades döda. Sex sjömän saknas. Spaningarna efter överlevande efter haveriet avslutades på torsdagskvällen. Den holländska kustbevakningen tror inte att det längre går att hitta överlevande.

– Vissa offer kan finnas kvar ombord på fartyget, men vädret är inte tillräckligt bra för att skicka dykare dit, sade kustbevakningens informatör Peter Westenberg.

Största delen av besättningen på det förolyckade fartyget var polacker. Resten var filippinier, bulgarer och ukrainare. Inga finländare lär ha funnits ombord. Baltic Aces kapten överlevde olyckan och vårdas på sjukhus.

Bahamaflaggade Baltic Ace besökte Kotka regelbundet. Senast lämnade fartyget Kotka hamn i lördags.

Denna gång var fartyget lastat med 1 400 bilar, som sannolikt skulle ha förts från Kotka till Ryssland.

Baltic Ace och Corvus J krockade på en tätt trafikerad farled ungefär 100 kilometer från Rotterdam hamn. Baltic Ace var på väg från Zeebrugge i Belgien till Kotka. Cypernflaggade Corvus J var på väg från Skottland till Antwerpen i Belgien.