Foto: Hbl-arkiv/Robert Jansson

Aftonbladet: Nya regler hotar snuset

Svenskt snus hotas av ett nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen snart presenterar.

Enligt förslaget, som Aftonbladet tagit del av, ska tobaksprodukter innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus innehåller cirka 50 procent och svenska snustillverkare skulle tvingas att höja tobakshalten.

– Det här visar att man egentligen inte är emot snusets eventuella skadeverkningar, utan produkten som sådan, säger EU-parlamentariker Christoffer Fjellner (M).

Kommissionen vill också skärpa reglerna med krav på att snus inte får ha smaker från örter eller frukter som gör det mer lättillgängligt och kan göra det lockande för ungdomar, skriver Dagens Nyheter som också tagit del av förslaget.

Flera populära svenska snussorter har smaktillsatser, exempelvis General som är smaksatt med bergamott och Göteborgs Rapé som har smak av enbär. De senaste åren har det även kommit snussorter med smak av mint, lakrits och citrus.

Det tidigare förslaget om att cigaretter skulle säljas i likadant formgivet paket utan varumärke har nu tagits bort, efter att ha mött hårt motstånd från tobaksindustrin, skriver DN.

Kommissionen föreslår utökade varningstexter och avskräckande bilder om riskerna med rökning på upp till tre fjärdedelar av cigarettpaketen.