Foto: Colourbox

Lodjur rev kvinna i Sastamala

Ett lodjur angrep en kvinna i Sastamala i Birkaland för cirka tre veckor sedan. Det här var andra gången inom en kort tid som ett lodjur har anfallit en människa.

Ingendera av de angripna kvinnorna fick några allvarliga skador.

Jaktföreningens ordförande i Salokunta Mika Saarela säger att kvinnan som bor i Ellivuori i Sastamala angreps då hon var på väg till sin bil på gården.
Hon flydde in i bilen, men lodjuret hann riva hennes ben. Hon uppsökte läkare för att visa upp sina skador.

Saarela bekräftar att det högst sannolikt rörde sig om ett lodjur.

Antalet lodjur har ökat under de senaste åren. I Satakunta gjordes i januari en undersökning där man genom att räkna spår i snön hittade över 40 kullar.

Saarela säger att lodjuren ofta lämnar efter sig rester av hjortar och rådjur. Lodjuren jagar också harar, katter, mårdhundar och rävar.

För ett par månader sedan blev en kvinna i Saarijärvi i Mellersta Finland biten av ett lodjur som angrep henne i kvällningen då hon skulle ta in tvätten.

Det var Aamulehti som rapporterade om det nya angreppet i Sastamala på tisdagen.

Överraskad forskare

Forskaren Katja Holmala på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet säger att det är mycket ovanligt att lodjur angriper människor i bostadsområden.

–Jag kan inte minnas att någonting sådant skulle ha hänt annat än under jakt, säger hon.

Holmala säger att det för närvarande finns 2300–2600 lodjur i Finland. Stammen har vuxit snabbt under hela 2000-talet.

–Lodjuret har som art anpassat sig rätt bra till olika miljöer. När det finns fler individer lever också en del av lodjuren närmare bebyggelsen. Därför ser man dem också oftare än förr.

Holmala kan inte säga vad som har fått lodjuren att anfalla i Sastamala och Saarijärvi. Lodjuret i Saarijärvi var troligen en unge som hade fötts samma år.

–Vilka djurungar som helst kan göra vad som helst när de blir uppskrämda så de kan nog vara rätt oberäkneliga.

Fullvuxna djur, som beter sig på ett avvikande sätt, är enligt Holmala vanligen inte helt friska. Ett friskt lodjur undviker människor trots att det kan röra sig nära bebyggelsen när det letar efter mat. Det här gäller särskilt dygnets mörka timmar.