Illustration: Colourbox

I dag utses årets finska app

I dag utses vinnaren i tävlingen Apps4Finland. Bland finalisterna finns allmännyttiga applikationer som kart- och energispartjänster.

Tävlingen App4Finland har sex olika kategorier för att utse årets bästa applikationer för allmännyttiga tjänster. Tjänsterna utnyttjar öppen data för att göra till exempel karttjänster och energiuppföljning lättillgängligt för invånare och konsumenter via nätet eller deras smarttelefoner.

Bland finalisterna finns bland annat tjänsten Blindsquare som hjälper synskadade att hitta tjänster, platser och kollektivtrafik på stan. En annan finalist är visualiseringstjänsten Käypä Hoito som kartlägger bindningar mellan olika hälsovårdstjänster. Karttjänsten Tulvakartta simulerar översvämningsrikser.

Flera av finalisterna handlar om möjligheterna att spara energi eller använda förnybar energi. Många berör också kommunalvalet: Kommunförbundets Kommunnavigator är nominerad och både Helsingin Sanomats och Yles kandidattest som erbjöd öppen data för vem som helst att använda.

Vinnaren utses i eftermiddag. En lista på alla finalister hittar du på Apps4Finlands hemsida.