Foto: Colourbox

Blindsquare vinnare i apptävling

Nättjänsten för synskadade, Blindsquare, är en av vinnarna i tävlingen Apps4Finland som belönar finska applikationer som använder sig av öppen data.

Bland finalisterna fanns närmare 40 allmännyttiga applikationer, alla gjorda på öppen data och utvecklade för att underlätta användarens vardag på något sätt. Det är tredje året tävlingen App4Finland ordnas och den hade i år sex olika kategorier. Tjänsterna utnyttjar öppen data för att göra till exempel karttjänster och energiuppföljning lättillgängligt för invånare och konsumenter via nätet eller deras smarttelefoner.

Vinnaren i applikationskategorin var tjänsten Blindsquare som hjälper synskadade att hitta tjänster, platser och kollektivtrafik på stan.

I kategorin för öppen data belönades tjänsten Ilmanlaatu rajapintana, som bidrar till nya applikationer inom luftkvalitet, och Esbo stads omfattande sol- och geoenergikartor. Vinnare i visualiseringskategorin var en tjänst som byter mobilens bakgrundsfärg utifrån luftkvaliteten.

Publikens favorit var Karttapullautin, en applikation som gör det möjligt att med ett klick skapa egna orienteringskartor utifrån lantmäteriverkets material.

Mera information om alla finalister hittar du på apps4finland.fi.