Grävarbete. Jordvärmen kräver höga investeringskostnader men blir billig i längden. FOTO: Leif Weckström

Bergvärmen är överlägsen i småhus

När el- och oljepriserna stiger har bergvärmepumpen snabbt blivit det populäraste alternativet för uppvärmning i nybyggda småhus. 200 meter ner från jordens yta bjuder jorden på värme som det i praktiken bara är att ta av.

De höga investeringskostnaderna som bergvärme har anses balanseras ut av de låga användningskostnaderna. Särskilt i nybyggen har bergvärmepumpen därför blivit det klart populäraste uppvärmningsalternativet. Men också i äldre hus där värmesystemet behöver förnyas gör värmepumpen i dag entré.

På Stenkullavägen i Vanda har ett husbolag precis borrat hål ner i marken för att utnyttja jordens värme. De har tidigare haft oljepanna. Radhusbolagets styrelseordförande Jari Tapola säger att trots att investeringskostnaderna för bergvärmen är stora kommer de att löna sig i längden.

– Vi tar ett bolagslån för bergvärmeprojektet men räknar med att besparingen vi gör i värmekostnader betyder att vi trots lånet inte behöver höja bolagsvederlaget, säger Tapola.
 
Valet beror på huset
På Motiva som erbjuder expertkunskap om bland annat energibesparing berättar Sami Seuna att bergvärmepumpen blivit klart populärare under 2000-talet, och särskilt sedan 2011, då man kunnat få energistöd om man byter från olje- eller eluppvärmning till en förnybar energiform. Den låga räntenivån gör dessutom att investeringskostnaderna känns lättare att täcka, och därför har bergvärmen blivit populär också i äldre hus som ska saneras.

Investeringskostnaderna ligger på cirka 12 000–20 000 euro när det gäller småhus: de är lägre för nybyggen och högre för saneringar. Om investeringen lönar sig eller inte är väldigt individuellt för olika hus. Och förutom valet av värmedistribuering är isolering och energisparande ett viktigt sätt att spara pengar.
 
– Riktningen är att energibehovet hela tiden sjunker. Behovet av att värma upp utrymmen kommer att krympa ordentligt, och då är det fråga om investeringskostnaderna förbergvärme blir för höga, säger Seuna.

Läs mera om bergvärme i dagens Hbl.