Ali Harlin.jpg, Tor Wennström, 2012-11-29, Tor Wennström Föreslagen bildtext/Bildbeskrivning: Professor Ali Harlin på VTT visar ny biologiskt nedbrytbart plast. 29.11.2012 / Tor Wennström

Ny biologisk plast ska erövra världen

Plast som är starkare och tätare än förr och som inte är gjord på olja ska revolutionera förpackningsindustrin. Professor Ali Harlin vid VTT anser att vi nu nått en vändpunkt när det gäller förpackningsmaterial.

I föreläsningssalen på Statens tekniska forskningscentral VTT i Esbo står Ali Harlin omgiven av olika förpackningar. Han plockar upp en platt vit förpackning, gjord för ost. Det är en modell gjord av den nyaste plasten.

– Ostförpackningar görs vanligen av polyesterplast. Vi har använt kartong och lagt på en film av PGA-plast. Fördelen med PGA är att den inte släpper igenom luft eller vatten. Det gör att innehållet förvaras mycket längre eftersom den modifierade atmosfären inne i paketet inte kommer i kontakt med syre utanför, säger Harlin.

PGA-plast som VTT utvecklat är enligt Harlin den hittills bästa plastprodukten som finns. Den håller tätt mot vatten och syre, den är stark, hållbar, biologiskt producerad och biologiskt nedbrytbar. Den framställs ur socker från bioavfall, som till exempel papper.

– Vi framställer PGA av socker som görs av avfallspapper. Det går åt fem kilo olja per dag när en fyra personers familj äter köttprodukter ur en plastförpackning. Vi behöver bara 800 gram socker från bioavfall när vi gör samma förpackning av PGA-plast. Dessutom är det i princip möjligt att återskapa sockret av PGA-förpackningen och då har vi ett slutet avfallssystem, säger Harlin.

Läs mera i måndagens Hbl.