LEHTIKUVA Sari Gustafsson/

Många företag sparar på julfesten i år

Nu är det högsäsong för företagens julfester. Men i stället för att ta på sig paljettklänningen och tomteluvan, får många anställda stanna hemma – eller fira mer anspråkslöst.

Över 98 000 anställda har berörts av samarbetsförhandlingar i år, enligt fackcentralen FFC:s sammanställning. Hbl ringer till ett antal företag som genomfört omfattande nedskärningar och det visar sig att den ekonomiska krisen påverkat också julfesterna.

OP-Pohjola centralinstitutionskoncernen har 6 500 anställda. Ett omfattande nedskärningsprogram lanserades i höstas och enligt kommunikationschef Ahti Terhemaa ordnas ingen julfest i år.

Från Tieto har över 500 anställda fått gå. Personaldirektör Katariina Kravi uppger att företaget i år inte ordnar firmafest på koncernnivå. Där­emot hålls mindre fester med lägre budget på de olika enheterna.

Nokia som sanerat med hård hand i år ordnar julfester på de olika verksamhetsorterna.
– Sparprogrammet påverkar eventuellt programmet till en del, säger kommunikationschef Anna Saura.

Senast Finnair ordnade julfest på koncernnivå var 2009.
– Vi har haft kostnadsinbesparingar en längre tid, säger Manti Väätäinen-Pereira på kommunikationsavdelningen.

Däremot kan de olika enheterna ordna fester, delvis på egen bekostnad.
Metso, som sagt upp omkring 400 anställda, har inte fattat beslut på koncernnivå för eller emot julfest. Kutymen varierar på olika orter. I Vanda ordnas ingen fest men däremot får de anställda julklapp som tidigare, enligt kommunikationschef ­Katri Riekkinen.

KSF Media, som Hbl är en del av, ordnar i år ingen julfest. Besparingen är enligt vd Henrik Johansson en del av det sparpaket på 2 miljoner euro som genomförs i år.

Sällan fri sprit
HOK-Elanto äger ett betydande antal restauranger och krogar i huvudstadsregio­nen. Enligt divisionsdirektör Jouko Heinonen har julfestsäsongen stor ekonomisk betydelse. Firmafester ordnas på ett tjugotal restauranger, men dessutom påverkas barer eftersom många går vidare under kvällen.

Och fastän flera företag vittnar om inställda fester eller mindre budgetar så ser bokningsläget hos HOK-Elanto bra ut. Det är på samma nivå som året innan. Under krisen 2008–2009 gjorde företagen många avbokningar i sista stund, men så har inte skett i år.

– Samarbetsförhandlingarnas Finland syns inte på julfestmarknaden, säger han.
Däremot har det skett en förändring i vad firmorna står för.

– Vanligtvis är det inte längre öppen bar utan företagen har klart begränsat alkoholserveringen.
I stället satsar arbetsgivarna enligt Heinonen mer på programmet.

Uppmärksammad
Marjut Joki är psykolog och ledande konsult vid Arbetshälsoinstitutet. Hon säger att julfesterna upplevs som viktiga i arbetsgemenskapen.
– Det handlar om att man blir uppmärksammad, säger hon.

Därför tror hon att många anställda tänker tankar i stil med ”också det här togs bort från oss” i de företag där arbetsgivaren slopar firmafesten.
– Ur mänsklig synvinkel tycker jag att det ändå är gans­ka små saker att unna de anställda en julfest.

Samtidigt gör nedskärningar att de som blir kvar kan känna sorg och skuldkänslor. Alla vill kanske inte gå på en fest där det finns en risk för att alkoholen får känslorna att ta över. Men det skedda är något som arbetsgemenskapen enligt Joki ändå borde bearbeta, för att kunna gå vidare.

Hon säger att man gärna i arbetsgemenskapen kan tala om festen och kanske om den går att ordna under enklare former. Viktigt är att alla känner sig delaktiga.