Arkivfoto: KSF-Media

Haglund efterlyser lönsamhetspaket för jordbruket

Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister, Carl Haglund anser att det behövs ett paket för att höja lönsamheten inom det finländska jordbruket.

Frågan är särskilt het just nu  då EU:s medlemsländer och parlamentet inom kort ska avgöra hur stöden för jordbuket  ser ut för åren 2014-2020.

Carl Haglund är inte särskilt optimistisk inför förhandlingarna. 

– Som det ser ut nu är det bästa vi kan åstadkomma status quo, säger han. 

För en vecka sedan demonstrerade lantbruksproducenterna genom att sälja livsmedel till det pris som bönderna själva får betalt då de säljer sina produkter vidare till livsmedelskedjan.

- Demonstrationen var på sin plats, vi finländare hör till dem som betalar mest för vår mat i hela världen samtidigt som våra bönder får dåligt betalt. En stor orsak till detta är koncentrationen inom dagligvaruhandeln där två stora aktörer dominerar och har en för stark förhandlingsposition i förhållande till producenterna. anser Haglund.

 

 Regeringen har redan reagerat på detta och påbörjat ett arbete för att skapa bättre konkurrens.  Men det räcker inte som åtgärd, anser Haglund.

- Vi behöver förbereda ett helhetspaket som räddar den inhemska livsmedelsproduktionen och höjer lönsamheten inom jordbruket. Det kan handla om från minskad byråkrati och sänkta avgifter till riktade skatteåtgärder, säger Haglund. 

Producentpris är det pris som jordbrukaren får för lantbruksprodukten utan mervärdesskatt. Priset mäts i marknadskedjans första fas – så nära gården som möjligt. Producentpriset på mjölk, kött och ägg är ett rent gårdspris – det inkluderar inte transport från gården. Priserna på spannmål, rybs och raps statistikförs levererade till det första mottagningsstället och priset på matpotatis levererat till packeriet. Dessa priser inkluderar transport från gården till det första mottagningsstället eller packeriet.

Tittar man på statistiken för lantburksprodukter för oktober i år och oktober i fjol så har de stigit, särskilt för potatis. Der beror på att skörden regnade bort.